Moderna: A vakcina az új vírusváltozatokkal szemben is véd

2021. január 25. – 13:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Moderna által fejlesztett vakcina képes semlegesíteni a koronavírus azon mutációit is, amelyeket az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában azonosítottak először, írja a gyógyszergyártó közleménye. „A legújabb vizsgálati adatok arról győznek meg bennünket, hogy a Moderna vakcinája képes védelmet nyújtani az újonnan azonosított vírusváltozatokkal szemben is” – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója

Az ezzel a vakcinával oltott személyek vérszérumainak laboratóriumi körülmények között (in vitro) elvégzett vizsgálatai az igazolják, hogy a szer vírussemlegesítő hatású.

Aki megkapja mindkét előírt oltást a vakcinából, akkor a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint védettséget szerez a koronavírus ma ismert, újabb változataival szemben is

– írja a Moderna.

Kiemelik, hogy nem volt kimutatható jelentős különbség a semlegesítő hatás tekintetében a B.1.1.7 variánssal szemben, amelyet elsőként az Egyesült Királyságban azonosítottak. Ugyanakkor elővigyázatosságból klinikai programot indítanak az újonnan megjelenő vírusváltozatokkal szembeni védettség erősítése érdekében.

Moderna tanulmányozni fogja, hogy a vakcinájuk további emlékeztető oltásai miként fokozhatják az ellenanyagtermelést az új vírustörzsekkel szemben. Készek kifejleszteni egy olyan emlékeztető oltást (mRNA-1273.351), amely kifejezetten a B.1.351 változattal szemben fejtene ki még erőteljesebb hatást.

A Pasteur Intézet leáll a vakcinafejlesztéssel

A párizsi Pasteur Intézet hétfő bejelentette, hogy abbahagyja a koronavírus elleni legfőbb vakcinájának a fejlesztését, miután az első klinikai tesztek eredményei nem közelítik meg a reméltet.

Ebből az oltóanyagból sem a francia kormány, sem az Európai Bizottság nem rendelt, így a döntés nem hátráltatja az oltási programot, elsősorban tudományos kudarcot jelent. A koronavírus elleni vakcina alapjának a kanyaró elleni oltást használta a Pasteur Intézet. A forgalmazáshoz a francia kutatóintézet az MSD gyógyszeripari vállalattal kötött szerződést.

A kutatóközpont ugyanakkor jelezte, hogy folytatja a kutatásokat a többi koronavírus elleni vakcinájának a fejlesztéséhez, amelyek viszont még kezdeti stádiumban tartanak. Az egyiket, egy orron át beadhatót a TheraVectys biotechnológiai vállalattal fejleszt a Pasteur Intézet, egy másik pedig a már forgalomban lévő Pfizer-BioNtechéhez és Modernáéhoz hasonlóan hírvivő RNS (mRNS) molekulákon alapul.

Egy másik francia fejlesztés, a Sanofi francia gyógyszeripari vállalat és a brit GlaxoSmithKline (GSK) decemberben jelentette be, hogy a koronavírus ellen vakcinájuk csak 2021 végére lesz kész, miután az első klinikai tesztek eredményei szerint nem elég hatékony az oltóanyag. (MTI)

Gócpont lett egy berlini kórház

Egy berlini kórházban járványgócpont alakult ki, miután többen is elkapták ott a koronavírus Nagy-Britanniában azonosított mutációját. A berlini Reinickendorf városrészben található Humboldt Klinikán szüneteltetik a betegfelvételt, írja a Süddeutsche Zeitung.

A kórház közel 1700 dolgozóját úgynevezett ingázási karantén alá vonták, vagyis ők csak az otthonuk és a klinika között, elkülönítve utazhatnak. A belgyógyászati és a kardiológia osztályon eddig 20 embernél, 14 betegnél és 6 kórházi dolgozónál mutatták ki, hogy elkapták a vírus fertőzőképesebb variánsát, ezt a klinika a hétvégén meg is erősítette.

A sürgősségi eseteket Berlin más kórházaiba szállítják, míg a Humboldt-Klinikán jelenleg is kezelt 400 fekvő fekvőbetegek ellátásra koncentrálnak. Dilek Kalayci (SPD), a város szenátusának egészségügyért felelős tagja azt mondta, hogy minden berlini laboratórium részt vesz a különféle vírusmutációk keresésében. „Még nem tudjuk, hogy ez a koronavírus új mutációjának kitörése, vagy már a terjedése” – mondta.

A Humboldt Klinika 2021. január 25-én, Berlinben – Fotó: FABIAN SOMMER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
A Humboldt Klinika 2021. január 25-én, Berlinben – Fotó: FABIAN SOMMER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Szerbiában is megjelent az új mutáció

A közszolgálati RTS csatorna a hétfő reggeli híradójában jelentette be, hogy Londonból érkező utasoknál azonosították a vírus fertőzőbb változatát. A fertőzöttek száma hétfőre 1318-cal 383 603-ra nőzz Szerbiában, ahol a járvány kezdete óta eddig 3886-an haltak bele a fertőzésbe. A hétmilliós Szerbiában eddig több mint 217 ezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, a vakcina iránt továbbra is nagy az érdeklődés. (MTI)

A mexikói elnök elkapta a vírust, Putyinnal tárgyal a Szuptnyik V-ről

Andrés Manuel López Obrador bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. A 67 éves államfőnek enyhe tünetei vannak, a Twitterén beszámolt arról, hogy otthonából fog tovább dolgozni, hétfőn pedig egyeztet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Szputnyik V vakcina beszerzéséről. Obrador azt mondta, ebből 12 millió adagot próbálnak lekötni.

Mexikóban a járvány kezdete óta több mint 1,75 millió vírusos esetet regisztráltak, közülük 149 614-en haltak meg. Ez az egyik legmagasabb halálozási szám a világon, ennél többen csak az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indiában haltak meg a vírus szövődményei miatt. (BBC)

Törökországba több millió kínai vakcina érkezett

Újabb 6,5 millió adag kínai, CoronaVac nevű vakcina érkezett Törökországba. Ankara összesen 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített víruson alapuló oltóanyagából. A török gyógyszerfelügyelet engedélyezte a CoronaVac vészhelyzeti alkalmazását, január 14-én pedig megkezdődött a lakosság tömeges beoltása.

A beoltottak száma múlt hét szerdán meghaladta az egymilliót, jelenleg pedig 1 millió 248 ezren áll a mutató. Eddig nagyrészt egészségügyi alkalmazottaknak, kisebb részt idősotthonokban élőknek és dolgozóknak, és 85 év felettieknek adták be az oltóanyagot. A kínai CoronaVac védőoltást két részletben, 28 nap eltéréssel kell a szervezetbe juttatni. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!