Szombaton oltják be a második dózissal a tanárokat, akik érettségiztetnek

2021. május 3. – 11:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Keddtől azok a külföldi állampolgárok is regisztrálhatnak az oltásra, akiknek nincs tajszámuk Magyarországon. „Ezek a személyek velünk élnek”, így járványügyi szempontból ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a magyar állampolgárok, mert „a vírus nem válogat” – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Ezután arról beszélt, „a járványügyi adatok Magyarországon folyamatosan, tendenciózusan javulnak”, majd elsorolta a napi adatokat.

De mik azok a tényezők, amik a járványügyi adatok javulását okozták? – tette fel a kérdést Müller. Válasz:

  • a járványügyi védelmi intézkedések,
  • a védőoltások.

Müller ezután azt mondta: „Az oltópontokon mindig olyan oltóanyag áll rendelkezésre, ami bent van az országban”, ezután arra kért mindenkit, a második dózisra is menjen el mindenki. Kedden 334 450 adag Pfizer-vakcina érkezik, egy részét ennek a második körös oltásra teszik félre: most a korábban beoltott pedagógusokat oltják be második dózissal.

Akik érettségi felügyelő tanárként dolgoznak most, őket szombatra hívják be, függetlenül attól, hogy korábban más időpontot kaptak, erről sms-t fognak kapni.

A védettségi igazolványokról is beszélt Müller. Azt mondta, „továbbra is lehetőség van kérdezni, érdeklődni, utánanézni annak”, ha valaki nem kapta meg a védettségi igazolványát, de az „ügyfelek be tudnak fáradni a kormányablakokba” is. De azt senki se várja, hogy ott helyben megkapja az igazolványát, csak a probléma okát deríthetik majd fel, tette hozzá.

Május 10-e utáni héten elkezdik beoltani a 16–18 éveseket is, ismételte el Müller.

A szennyvíz koronavírus-koncentrációja a csökkenés helyett most inkább stagnál, Budapesten még emelkedett is, mondta az országos tisztifőorvos.

Pelenkát, nyunyókát, plüssállatot a gyerekek piszkosan ne vigyenek be az óvodákba, a szülők ezeket mossák ki otthon, javasolta Müller. Gál Kristóf rendőrszóvivő ezt úgy reagálta le, „nehéz erre bármit mondani”, mert a gyerekek már régóta vártak erre.

„A védettségi igazolvány kiemelt jogi védelmet kapott”, hamisításáért akár öt évet is lehet kapni, mondta Gál.

Újságírói kérdésre Müller arról beszélt, vannak olyanok, akik nem három hónap különbséggel, hanem korábban szeretnék megkapni az AstraZeneca második dózisát. Mindenki annál az orvosánál vagy azon az oltóponton kérheti, hogy hozzák korábbra a második adag beadását, ahol az elsőt is megkapta, javasolta Müller.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!