Pénteken meglehet a 4 millió beoltott, szombaton jöhet a nyitás

2021. április 29. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány beoltottsági számokhoz kötötte a könnyítéseket. A kormányzati kommunikáció szerint 4 millió beoltottnál lesz majd funkciója az oltási kártyának, és május végére, 6-7 millió oltás körül leszünk kinn a vízből.

Ezt a többhetes folyamatot követjük az alábbi, napi frissítésű grafikonjainkon. Az egyiken az oltási terv épp aktuális ütemét vetjük össze az aznap közölt adatokkal, a másikon pedig a június elejéig tartó teljes időszakon láthatják a terv és a valóság találkozását.

Hétfőn megkezdődött a Müller Cecília által elrendelt tömeges oltás, ami meg is látszik a számokon: az április 29-án közölt adatok szerint

szerdán (tegnap) 96 001 első dózist adtak be, amivel sikerült lefaragni az elmaradás nagy részét.

A szerdai tempóval pénteken meg is lehet a 4 millió beoltott. Erről valószínűleg a csütörtöki kormányinfón, és Orbán péntek reggeli rádiós beszédében is hallhatunk majd részleteket, esetleg maga a miniszterelnök jelenti be a Facebookon, akár már ma. Ha marad a tempó, szombaton kezdődhetne a nyitás új szakasza, aminek részletei hétfőn jelentek meg.

Védettségi igazolvány birtokában mehetünk majd színházba, koncertre, moziba, cirkuszba, edzőterembe, könyvtárba, múzeumba, uszodába, állatkertbe, kalandparkba, játszóházba, sporteseményre. Megnyílnak a szállodák és az éttermek zárt helyiségei is, a kijárási tilalom kezdete éjfélre tolódik.

Most így áll a beoltottság a terv 4 millióhoz vezető, első ütemében:

A miniszterelnök 2021. április 9-i reggeli rádiós beszédében ismertette a következő hetekre vonatkozó oltási ütemet, aminek a végén a bűvös 7 milliós szám áll, ami a lakosság (legalább az első adag oltással való) átoltottságának 70%-át jelenti. Eszerint

  • május elején 4 millió beoltott lesz;
  • május elejétől 7-10 nap alatt felmegy 5 millióra;
  • május közepén 6 milliónál fogunk tartani;
  • június elejére pedig „képesek leszünk” 7 millió embert beoltani.

Orbán azt mondta, hogy attól tart, nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina, ezért a kormány ismert emberekkel kampányt indít az oltási hajlandóság növelése érdekében. Előállhat az a helyzet is, hogy a nyitások miatt, a járvány nyomásának csökkenésével egyre kevesebben érzik majd szükségét az oltakozásnak, így lassulhat a folyamat. De a sikert más tényezők is befolyásolhatják, nem érkezik elég vakcina, vagy ha jön is, abból pont nem kérnek az oltandók.

Ezen a grafikonon azt láthatják, hogy áll a beoltottság a 7 millióhoz vezető úton:

Amint az rögtön észrevehető, az oltási terv jóval egyszerűbbnek hat, mint amit elsőre várna tőle az ember. A miniszterelnök által említett számokat grafikonra helyezve kirajzolódik a stratégia:

  • májusig 60 ezer oltás naponta,
  • utána 2 hétig napi 150 ezer,
  • majd a fennmaradó időben ismét napi 60 ezer első adag beadása.

Ezt a tervet az első pár napban túl is teljesítették a naponta 70 ezer körüli beadott első oltással, utána visszaesett ez a szám, de ezen a héten jócskán sikerült lefaragni a hátrányból.

Természetesen a kitűzött célokat nem kell a grafikonon ábrázolt napi átlaggal teljesíteni, az csak megmutatja, éppen hogy áll a folyamat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!