Hiába a kritikák, a Szputnyik V a magyar kormány téves táblázatával reklámozza magát

2021. április 27. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Saját farkába harapó kígyó lett abból, ahogy a Szputnyik V vakcina gyártója és a magyar kormány egymás hátát veregette az orosz oltás hatékonysága ügyében:

  • egy, a kormány által bemutatott, sok kritikát kapott táblázathoz egészen hasonló anyaggal fényezte magát a Szputnyik V vakcina Twitter-oldala április 23-án,
  • majd jött a kormány április 25-én a táblázattal, ami addig csavarta az adagokat, hogy az orosz vakcinát hozta ki a leghatékonyabbnak,
  • hogy aztán a Szputnyik V a magyar kormány ajánlásával reklámozza magát tovább.

Az április 23-i Szputnyik V-bejegyzésben az orosz vakcina Twitter-oldalán tizenhárom ország (köztük India, az Egyesült Államok, Ausztria, Olaszország, Németország, Franciaország és Oroszország) adatai alapján közölték, hogy a Pfizer-vakcinával történő oltás után lényegesen több halálesetet regisztráltak, mint az AstraZeneca-vakcina esetében. Külön hozzátették, hogy az mRNS-alapú vakcináról van szó, mintha ezt próbálnák hitelteleníteni. A táblázatban mellékesen a Szputnyik V jött ki a legjobban, amivel a 13 vizsgált ország egy részében egyáltalán nem is oltanak.

Hasonló elv mentén, torzított képet adó adatokkal született meg a kormány által vasárnap ismertetett táblázat, ami azt hivatott igazolni, hogy a két keleti vakcina biztonságosabb, mint a nyugatiak.

Hogy a táblázat összerakásakor több fontos tényezőről is megfeledkeztek, és így a végeredmény meglehetősen torz képet mutat, arra többek között Ferenci Tamás biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense, Karikó Katalin, a közelmúltban Széchenyi-díjjal kitüntetett biológus, biokémikus, a Pfizerrel közös vakcinát kifejlesztő BioNTech alelnöke, Csibra Gergely, a CEU professzora, Kemenesi Gábor biológus, víruskutató, illetve a Magyar Orvosi Kamara is felhívta a figyelmet.

Az április 23-i orosz és a 25-i magyar bejegyzések közti hasonlóságra Rácz András Oroszország-szakértő mutatott rá.

Ennek ellenére a Szputnyik V örömmel vette át a magyar kormány adatait, hogy aztán büszkén jelentse, a Magyarországon használt öt vakcinatípusból az övék a legbiztonságosabb és leghatásosabb.

Jön az utolsó előtti Szputnyik V-szállítmány

Eközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden hajnalban bejelentette, a nap folyamán megérkezik az utolsó előtti szállítmány a Szputnyik V vakcinákból. Kedden összesen 480 ezer adag oltóanyag érkezik, 200 ezer első, 280 ezer második oltásra alkalmas fiolával. A most beérkező 200 ezer első adag párja néhány hét múlva érkezik majd Budapestre. Szijjártó azt is közölte, hogy a keddi szállítmánnyal Oroszország teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit az első komponensű oltások tekintetében.

Brazília egyelőre nem kér a Szputnyik V-ből

A brazil egészségügyi hatóság (Anvisa) egyelőre nem hagyta jóvá a Szputnyik V orosz vakcina hazai alkalmazását, ezért az ország nem fog belőle importálni a brazil kormányzók kérése ellenére, jelentette kedden az MTI. Az Anvisa öttagú igazgatótanácsa egyhangúlag döntött úgy hétfőn este, hogy nem hagyja jóvá a Szputnyik importját, mert a hivatal szakértői szerint nem áll rendelkezésükre megfelelő információ az oltóanyag biztonságáról, minőségéről, hatékonyságáról, és ez túl nagy kockázatokat rejt magában. A legsúlyosabb érvük, hogy a brazil hatóság szerint a vakcinában szaporodásra képes hordozóvírus lehet.

Brazíliában a CoronaVac az oltási hadjárat fő vakcinája, amelyet a kínai Sinovac Biotech cég fejlesztett ki, de oltanak az amerikai Pfizer és a német BioNTech cég közös fejlesztésű vakcinájával is, ugyanakkor továbbra is annyira kevés az oltóanyag az országban, hogy az ENSZ segítségét kérték a helyzet megoldására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!