Még mindig mínuszban vagyunk az oltási tervhez képest, vajon mit hoz a hétvége?

2021. április 24. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány előbb 4 milliós, majd 3,5 milliós oltottsághoz kötött könnyítéseket. Mivel ez utóbbit tegnap elértük, mától nyithatnak a teraszok, így mindenki, még Orbán Viktor is bekaphatja a korsó sörét a teraszon. A kormányzati kommunikáció szerint 4 millió beoltottnál lesz majd funkciója az oltási kártyának, és május végére, 6-7 millió oltás körül leszünk kinn a vízből.

Ezt a többhetes folyamatot követjük az alábbi, napi frissítésű grafikonjainkon. Az egyiken az oltási terv épp aktuális ütemét vetjük össze az aznap közölt adatokkal, a másikon pedig a június elejéig tartó teljes időszakon láthatják a terv és a valóság találkozását. Az április 24-én közölt adatok szerint

pénteken (tegnap) 67 859 első dózist adtak be, így bár még mínuszban vagyunk a tervhez képest, tovább faragtunk a hátrányból.

4 millió beoltottnál jön a nyitás következő szakasza. Védettségi igazolvány birtokában mehetünk színházba, koncertre, moziba, cirkuszba, edzőterembe, könyvtárba, múzeumba, uszodába, állatkertbe, kalandparkba, játszóházba, sporteseményre. Megnyílnak a szállodák és az éttermek zárt helyiségei is.

Gulyás Gergely szerint ezt akár már jövő hét elején elérhetjük, most így állunk a terv 4 millió beoltotthoz vezető, első ütemében:

Az oltási program újabb állomásaként péntektől Müller Cecília országos tisztifőorvos elrendelte a tömeges oltást, megnyílt az online oltásfoglalási rendszer. Aki itt regisztrál, azt Sinopharmmal fogják oltani, ebből érkezik egy nagyobb szállítmány a hétvége folyamán. Az eddigi hétvégék sokszor nem voltak túl sikeresek, múlt szombaton 38 ezer, vasárnap 14 ezer első dózist adtak csak be. Kérdés, mit hoz az első tömeges oltási hétvége.

A miniszterelnök 2020. április 9-i reggeli rádiós beszédében ismertette a következő hetekre vonatkozó oltási ütemet, aminek a végén a bűvös 7 milliós szám áll, ami a lakosság (legalább az első adag oltással való) átoltottságának 70%-át jelenti. Eszerint

  • május elején 4 millió beoltott lesz;
  • május elejétől 7-10 nap alatt felmegy 5 millióra;
  • május közepén 6 milliónál fogunk tartani;
  • június elejére pedig „képesek leszünk” 7 millió embert beoltani.

Orbán azt mondta, hogy attól tart, nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina, ezért a kormány ismert emberekkel kampányt indít az oltási hajlandóság növelése érdekében. Előállhat az a helyzet is, hogy a nyitások miatt, a járvány nyomásának csökkenésével egyre kevesebben érzik majd szükségét az oltakozásnak, így lassulhat a folyamat. De a sikert más tényezők is befolyásolhatják, nem érkezik elég vakcina, vagy ha jön is, abból pont nem kérnek az oltandók.

Ezen a grafikonon azt láthatják, hogy állunk a 7 millió beoltotthoz vezető úton:

Amint az rögtön észrevehető, az oltási terv jóval egyszerűbbnek hat, mint amit elsőre várna tőle az ember. A miniszterelnök által említett számokat grafikonra helyezve kirajzolódik a stratégia:

  • májusig 60 ezer oltás naponta,
  • utána 2 hétig napi 150 ezer,
  • majd a fennmaradó időben ismét napi 60 ezer első adag beadása.

Ezt a tervet az első pár napban túl is teljesítettük a naponta 70 ezer körüli beadott első oltással, utána visszaesett ez a szám, de az utóbbi két napban sikerült lefaragni a hátrányból.

Természetesen a kitűzött célokat nem kell a grafikonon ábrázolt napi átlaggal teljesíteni, az csak megmutatja, éppen hogy állunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!