Müller Cecília: Elrendelem a tömeges oltást

2021. április 23. – 11:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken Orbán Viktor nyitásról szóló nagy bejelentése után tartotta meg tájékoztatóját az operatív törzs.

Kiss Róbert ismertette a 3,5 millió beoltott után életbe lépő miniszteri rendelet tartalmát, majd átadta a szót György István államtitkárnak, az oltási munkacsoport vezetőjének, aki fontos (bár a médiában már megjelent) bejelentéssel érkezett: az oltási program újabb állomásaként pénteken megnyílt az online oltásfoglalási rendszer.

Mint mondta, ezt az elmúlt két napon tesztelték, mostantól mindenki, aki regisztrált, tud jelentkezni a felületen, ebben a pillanatban jövő hét hétfő–szerdára. Aki itt regisztrál, azt Sinopharmmal fogják oltani, ebből érkezik egy nagyobb szállítmány a hétvége folyamán. A foglaláskor ki tudjuk választani, hogy a 101 helyszín közül melyik oltópontra mennénk (földrajzi megkötés nélkül), a sikeres foglalásról visszaigazoló email megy. Mindenki csak egy foglalást tud intézni, és a véglegesített foglalás nem módosítható.

A 600 ezer adagos Sinopharm-szállítmány másik felét a háziorvosoknak osztják ki, így a következő napokban valószínűleg sokakat erre a vakcinára fognak hívni az orvosok. György megkérte azokat,

akik online foglalnak időpontot az oltásra, hogy ha a háziorvos is hívja őket, akkor jelezzék, hogy hozzá nem mennek, mert már van időpontjuk oltópontra.

Amennyiben mindkét helyre bejelentkeznének biztos, ami biztos alapon, azzal mást szorítanak ki.

Kiss Róbert ezután ismertette a rendőrség adatait arról, hány intézkedést hajtottak végre tegnap a járványügyi szabályok megszegése miatt. 681 esetben intézkedtek maszkviselés elmulasztása miatt, és 1046 esetben az üzletek, szálláshelyek korlátozási szabályainak megszegése miatt, vendéglátóhelyeken viszont nem intézkedtek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a mai naptól elrendeli a tömeges oltást, hogy minél gyorsabban fel tudja venni az oltást minden regisztrált az online foglalás segítségével. Elmondta, hogy az aktív fertőzöttek száma még nem alacsony, de szépen csökken, az országos átoltottsági adataink pedig kiemelkedőek, csak két ország előzi meg Magyarországot Európában. Felhívta a figyelmet a kézfertőtlenítés és a maszkviselés fontosságára, hiszen fertőzöttek lehetnek közöttük: „minden fennálló intézkedés továbbra is betartandó”.

A tisztifőorvos ismét hangsúlyozta, hogy a brit mutáns nagyon kiszámíthatatlan, nem lehet tudni, hogy kinél okoz súlyos lefolyású betegséget. Az egyetlen megoldás, mondta, hogy mindenki beoltatja magát, aki teheti, hiszen bár egyik sem nyújt százszázalékos védettséget, már egyetlen oltás után is nagyon valószínű, hogy maximum enyhe formában fog lezajlani a betegség.

A Sinopharm vakcinájáról azt mondta, mivel ez egy elölt vakcina, nagyon sok antigént tartalmaz, és a virológusok azt várják tőle, hogy egy elnyúltabb védelmet fog biztosítani, és esetlegesen a variánsokkal szemben is védelmet nyújthat.

Ezt igazából csak visszatekintve fogjuk pontosan tudni, de folyamatosan figyelemmel kísérik a gyártók. A Sinopharm 18 év felettieknek adható, krónikus betegeknek is, ha egyéb ellenjavallat nem áll fenn. Várandósoknak viszont nem alkalmas oltás a kínai, őket arra kérte Müller, ne foglaljanak időpontot most. Azokat, akik éppen aktívan betegek (akár koronavírusosak, akár más bajuk van), szintén arra kérte, hogy ne menjenek oltatni, amíg meg nem gyógyulnak.

Müller külön megköszönte az oltópontokon zajló munkát, továbbította az ott dolgozóknak azokat a dicséreteket, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központban bezsebelnek az oltási program miatt. A rendőrök járványügyben végzett munkájáért is köszönetet mondott a holnapi nap (április 24., a rendőrség napja) alkalmából, „ők a bástyáink”, mondta a rendőrökről.

A sajtókérdések közül csak a Hvg.hu-é került sorra, ami az volt, miért csak Pfizerrel olthatók a 16–18 évesek. A tisztifőorvos erről azt mondta, hogy a gyártók által rendelkezésre bocsátott alkalmazási szabályok ezt csak a Pfizernél teszik most lehetővé. Ugyanakkor tudnak róla, hogy más vakcinákkal is zajlanak már akár klinikai 3-as fázisú vizsgálatok fiatalabbak oltására, így reménykednek benne, hogy hamarosan mással is lehet majd 18 év alattiakat oltani.

Hogy mire lesz jó 4 millió beoltott után a védettségi igazolvány, azt itt olvashatja el. A pénteki fertőzöttségi adatok pedig alább:

  • Napi új fertőzöttek száma: 3427 (az előző napihoz képest: –180)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 207 (az előző napihoz képest: –7)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 7177 (az előző naphoz képest: – 330)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 844 (az előző napihoz képest: –32)
  • Napi mintavételek száma: 27 607 (az előző napihoz képest: +1201)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 508 846 (az előző napihoz képest: +89 396)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 490 478 (az előző napihoz képest: +37 178)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!