Ausztria csak az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása után használja az orosz vakcinákat

2021. április 19. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria csak akkor fogja használni az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja azt – közölte Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn. Eközben az osztrák közvélemény egyre frusztráltabb az oltások ütemével kapcsolatban – írja a Reuters.

Ausztria nemrég tárgyalásokat folytatott Oroszországgal egymillió adag Szputnyik V vásárlásáról. Kurz március 31-én azt mondta, hogy a megrendelésre valószínűleg a következő héten kerül sor. Ám azóta sem jelentették be, hogy ez megtörtént volna.

„Reméljük, hogy az EMA gyorsan jóváhagyja, mivel minden egyes plusz oltóanyag segít életeket menteni” – mondta Kurz egy nyilatkozatában, és hozzátette, hogy a Néppárt és koalíciós partnerük, a Zöldek megállapodtak a rendelésről. Kurz szóvivője megerősítette, hogy ez azt jelenti, hogy csak az EMA jóváhagyása után kerülhet sor a vakcinák felhasználásra Ausztriában.

A kétdózisú, vektorvírus-alapú Szputnyik V hatásosságát kezdetben néhány nyugati tudós szkeptikusan fogadta, miután Oroszország tavaly augusztusban anélkül hagyta jóvá a használatát, hogy megvárták volna a teljes klinikai vizsgálatok eredményeit. A tudósok azonban a The Lancet című orvosi folyóiratban februárban közzétett, szakmailag lektorált kísérleti eredmények alapján az oltóanyag csaknem 92 százalékos hatásosságú a koronavírus ellen.

Az Európai Unióban eddig csak egy országban, Magyarországon kezdték el használni az orosz vakcinákat, ugyanakkor már Szlovákia és a legnagyobb német tartomány, Bajorország is előszerződést kötött erre az oltóanyagra. Szlovákiában a Szputnyik V vakcinák rendelése körül kirobbant botrányok politikai válságot idéztek elő. Igor Matovič miniszterelnököt végül március végén mondott le a kormány vezetéséről. A szlovák kormányválságról és annak kiváltó okairól ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!