A szlovák államfő elfogadta Matovič lemondását, bár a volt miniszterelnök csak cserél a pénzügyminiszterrel

2021. március 30. – 17:47

A szlovák államfő elfogadta Matovič lemondását, bár a volt miniszterelnök csak cserél a pénzügyminiszterrel
Igor Matovič lemondott kormányfő és Eduard Heger volt pénzügyminiszter a keddi sajtótájékoztató után – Fotó: Vladimir Simicek / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Zuzana Čaputova szlovák államfő elfogadta Igor Matovič kormányfő lemondását, majd megbízta Eduard Heger volt pénzügyminisztert az új kabinet megalakításával – írja az MTI.

A szlovák kormányválságról és annak kiváltó okairól ebben a cikkben írtunk bővebben.

Matovič, aki egy éve miniszterelnök, vasárnap jelentette be, hogy a kormányválság rendezése érdekében lemond a kormányfői posztról, illetve pozíciót cserél Eduard Heger pénzügyminiszterrel. A kormány ezt követően kedden határozott saját feloszlatásáról, és ennek a ténynek a bejelentésével a négypárti szlovák kormánykoalíció bizalmát élvező Eduard Hegert javasolta a kormányfői posztra.

Előzetes hírek szerint Heger már kedden ismerteti kormánya várható személyi összetételét az államfővel, ám a megújult kabinet tagjainak listáját egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Helyi megfigyelők szerint a kabinet összetételében a négypárti koalíciót alkotó pártok erőviszonyait tekintve az átalakítás után sem várhatóak változások.

Amit már most tudni lehet az az, hogy a pénzügyeket Matovič kaphatja majd.

Elemzői vélemények szerint a kabinet átszervezése és a miniszterelnök személyének cseréje a több hétig tartó koalíciós válság végpontjaként értelmezhető ugyan, de nem jelenti azt, hogy ezzel minden konfliktus lezárult volna a kormánykoalíciót alkotó pártok és képviselőik között. Aneta Világi politikai elemző szerint a koalíciós válság miatt csaknem minden szereplőnek negatív hozadékokkal kell számolnia, leginkább a következő választáskor.

Az elemző szerint ez érvényes a koalíció legnagyobb pártjára, a Matovič vezette centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalomra éppúgy, mint az immár volt kormányfő távozását leghangosabban követelő két kisebb liberális pártra, a Szabadság és Szolidaritásra (SaS) és az Emberekért (Za ludí) pártra is. Ugyanakkor a negatívumok vélhetően kevésbé éreztetik majd hatásukat a koalíció második legnagyobb pártjára a Boris Kollár vezette jobb-közép Család vagyunk-ra (Sme rodina), amely többé-kevésbé elhatárolódott a koalíción belüli konfliktusoktól.

A szlovák kormánykoalícióban néhány hete az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott részben különböző elképzelései, illetve Matovič és az SaS-t vezető Richard Sulík személyes konfliktusai miatt vált feszültté a helyzet.

Ez tovább mérgesedett és koalíciós válsággá fajult azután, hogy Matovič a liberálisok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V, koronavírus elleni vakcinából.

A koalíciós válság idején, néhány hét alatt a kormány hat minisztere mondott le vagy jelentette be távozását, s végül ugyanígy tett Matovič kormányfő is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!