4 millió 110 ezer ember regisztrált már oltásra

2021. április 13. – 12:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök már múlt pénteken jelezte, hogy ma lesz az a nap, amikor Magyarország eléri a 3 millió oltottat, ám az operatív törzs csak azt jelentette be: újabb körben oltják hétvégén soron kívül a pedagógusokat, és most már az aktív korú 1,3 millió regisztráltat is bármikor hívhatják oltakozni. Arra sem az operatív törzs, sem a Miniszterelnökség nem válaszol, milyen lazításokat tervez a kormány a 3 milliós oltottságot követően, amely éppen a tájékoztató után lett meg.

Az eddigi magyarországi átoltottság kiemelkedő Európában – mondta az operatív törzs napi online tájékoztatóján György István. Az oltási program végrehajtásáért felelős munkacsoport vezetője szerint kétszer annyi magyar élvez immár védettséget, mint az EU legtöbb országában.

Eddig 4 millió 110 ezer fő regisztrált, és a regisztráltak 64 százaléka már megkapta legalább az első adagot a védőoltásból.

György István szerint eddig több mint 800 ezer aktív korú kapta meg az oltóanyagot, de miután több mint 2,5 millióan regisztráltak, jelenleg is 1,3 millió aktív korú vár az oltásra. A pedagógusoknak újabb rendkívüli, soron kívüli oltási programot szerveznek a hétvégén Pfizer-vakcinával.

György István felel az oltási program végrehajtásáért – Forrás: Médiaklikk / M1
György István felel az oltási program végrehajtásáért – Forrás: Médiaklikk / M1

György István azt is ismertette, milyen vakcinák érkeznek kedden és a héten, és hogyan osztják el ezeket. Az államtitkár összegzése szerint a következő napokban 150 ezer adag Pfizer- és 28 800 adag Astra Zeneca-vakcina áll majd rendelkezésre az oltópontokon és a háziorvosoknál, a hétvégén pedig mintegy 30 ezer óvodai és iskolai dolgozó soron kívüli oltására jut legalább első adag vakcina.

Megérkezett ma a Johnson & Johnson Janssen nevű vakcinája is, méghozzá 28 ezer adagban Magyarországra, ehhez is az aktív korúak juthatnak majd hozzá, elsősorban a jövő héten újra lakossági munkába álló honvédségi oltóbuszokon. Ma Magyarországra ér a Szputnyik második adagos vakcinaverziója is, ám ezt egyelőre még nem kezdik el beadni, mert hátravan a hatósági-engedélyeztetési vizsgálat, mondta.

„Fontos, hogy a fertőzési folyamatban a fertőzési módban és a fogékony szervezetek hármasában képezzünk védvonalat” – mondta a tájékoztatón Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint a nagyarányú átoltottságnak és a korlátozó intézkedéseknek elsősorban ez a céljuk. Hosszan beszélt a védőoltások nyújtotta hatásokról, és arról: a vakcinák azt teszik lehetővé, hogy sokkal kevesebb súlyos eset legyen még akkor is, ha a kór nyilvánvalóan terjed.

„Ezért is örömteli, hogy immár hatféle vakcinával védekezhetünk Magyarországon a fertőzés ellen.”

Müller Cecília szerint az egyadagos Janssen-vakcinát várandósoknak nem ajánlják, de egyébként lényegében bármely 18 éven felüli megkaphatja a védőoltást, amelynek mellékhatásai és esetleges szövődményei lényegesen nem térnek el a többi oltóanyagétól.

Az országos tisztifőorvos türelmet kért az állampolgároktól mind az oltásra várva, mind pedig az oltópontokon. Müller Cecília, ismertetve a napi járványügyi adatokat, melyekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben, azt mondta:

„Már biztosan kijelenthetjük, hogy tetőzik a harmadik hullám.”

A tisztifőorvos szerint a brit mutáns nyomán, a kiváló magyar orvosi ellátás ellenére nagyon sokan, köztük fiatalok is súlyosan megbetegednek és kórházi kezelésre szorulnak. Müller ismét szólt az álhírek és összeesküvés-elméletek káros hatásairól, valamint arról, hogy a vírus rosszindulatú és alattomos, nagyon gyorsan, nagyon súlyos megbetegedést okoz, és még az egészséges, fiatal szervezetre is végzetes kimenetellel járhat. Kiemelte, hogy a sok-sok veszteség, tragikus haláleset mérséklésére a járványban a vakcina, a higiénés szabályok és a járványügyi intézkedések együttes betartása szükséges.

„Kérem, hogy legyünk figyelemmel egymásra, tartsuk be a szabályokat, és ha kapunk időpontot, oltassuk be magunkat”

– zárta mondandóját.

Az úgynevezett kérdésekre válaszolva Müller Cecília eloszlatta a félelemeket, hogy akinek nem fáj a karja, és egyéb tünete sincs az oltóanyag megkapását követően, azoknál is kialakul a védelem.

Müller Cecília türelmet kért – Forrás: Médiaklikk / M1
Müller Cecília türelmet kért – Forrás: Médiaklikk / M1

Ha valaki az első adag vakcina megkapását követően igazoltan megfertőződik a koronavírussal, az majd csak akkor kapja meg a második adagot, amikor legalább 3 nap eltelt a gyógyulását követően.

Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 30 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 15 százalékos átlaggal – írta már reggel a központi koronavírus-oldalon közzétett legfrissebb tájékoztatásban.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A múlt csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az újraindítással kapcsolatos intézkedések az oltottak számától függnek. Szerinte a 2,5 millió beoltottnál hozott döntések „valójában érdemi enyhítést nem jelentettek, legalább annyi az enyhítés, mint a szigorítás, hiszen az üzletekben igyekeztünk az eddig tapasztalt tömeget mérsékelni”. Azt mondta, hogy az este 10-re kitolt kijárási korlátozás a tavaszi időszak miatt is indokolt volt, másrészt a boltokban hosszabb nyitvatartásra van szükség, hiszen kevesebben lehetnek bent egyszerre.

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, amikor elérjük a 3 millió beoltottat

– jelentette ki múlt csütörtökön Gulyás. Ahogy másban, úgy ebben a kérdésben is ellent mondott azonban kancelláriaminiszterének Orbán Viktor, aki egy nappal később a Kossuth rádióban már arról beszélt:

Április 13-a lehet az a nap, amikor meghaladjuk a 3 millió oltással rendelkezők számát, és ha elérjük a 3-3,5 millió beoltottat, jön a következő lépés, de arról majd egy hét múlva pénteken tájékoztat.

Vélhetően csakis ez lehet az oka, hogy a Miniszterelnökség nem válaszolt a Telex hétfőn elküldött kérdéseire, milyen lazító, nyitó intézkedések, döntések kerülnek napirendre a 3 milliós határkőhöz közeledve. Pontosabban azt szerettük volna tudni:

  • Konkrétan milyen „lazítási”, további nyitási intézkedéseket a 3 millió oltott elérését követően?
  • A vendéglátóiparban várható bármilyen nyitás 3 millió oltott esetén? Megnyithatnak adott esetben a teraszok?
  • Milyen más lazítás merülhet fel, milyen javaslatokat tett a kormánynak az operatív törzs?
  • Ha már kedden elérjük a 3 millió oltottat, akkor szerdától jöhetnek a nyitási intézkedések – ahogyan pl. a szolgáltató szektor kinyithatott –, vagy csak a szerdai kormányülésen tárgyalnak, és döntenek ilyenekről, és legelőbb csütörtöktől kell számítani, készülni?

Orbán tájékoztatása szerint egyébként ha elérjük a 3-3,5 millió beoltottat, akkor

„adhatunk könnyítést azoknak, akiknek van védettségi kártyája: ki lehet nyitni számukra a szállodákat, a kulturális életet”, de erről majd akkor kell beszélni.

Ha pedig az eddig nem regisztráltak azt fogják látni, hogy valakik ilyen könnyítést kapnak, akkor kedvet kapnak a regisztrálásra. Erre számít a következő hetekben Orbán. Az ugyanakkor biztos, hogy a további nyitási terveket nagyban befolyásolják a továbbra is tragikus járványügyi adatok, a magas halálozási arány, és a kórházban ápoltak növekvő száma. Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján is elhangzott, hogy magasan tetőzik a harmadik hullám Magyarországon, a szennyvízből vett minták alapján is azt látják, hogy

stagnálnak a számok.

Hogy a vendéglátó szektor mikor nyithat, vagy éppen az edzőtermek és más közösségi terek milyen feltételek mellett tervezhetnek, szintén bizonytalan. A kormány egyelőre még arról sem döntött, hogy milyen engedményekkel járhat az oltási igazolvány, ezt majd akkor tárgyalja, amikor 3,5-4 millió között lesz a beoltottak száma.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!