Hosszú sorok alakultak ki Olaszországban, ahol elkezdték regisztráció nélkül oltani az időseket

2021. április 13. – 13:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Káoszhoz vezetett az MTI szerint a 70-80 évesek regisztráció nélküli oltásának elindítása Olaszországban, miután a kormány korosztályok szerint programozta át a koronavírus elleni vakcinázást, elsőbbséget adva az időseknek.

A lombardiai Milánóban az esős idő ellenére valóban több órán át az utcán álltak hosszú sorban a hetvenöt év felettiek, akik a Baggio katonai kórházban kaptak védőoltást. Ott naponta 1200 oltást tudnak beadni reggel nyolc órától este nyolcig, és az oltóközpont hétvégén is dolgozik. Az egymilliós városban eredetileg márciusra tervezték az idősek beoltását, ez aztán a vakcinahiány miatt késett.

Amit az MTI káosznak nevezett, az így néz ki egy milánói lap felvételein:

A dél-olaszországi Basilicata tartományban pedig, Matera és Potenza városában csütörtökig tart a 60 és 79 év közöttiek regisztráció nélküli oltása. A lehetőséggel sokan élnének, az idősek AstraZeneca-oltásban részesülnek, az oltópontot egy Katar ajándékozott oltósátorban alakították ki. Az oltásra érkezők közül többen beszéltek arról, hogy amint hallottak a lehetőségről, rohantak az oltási állomásra, mivel a tartományban működtetett regisztrációs rendszer még el sem érte az ő korosztályukat.

A rendkívüli járványbiztos, Francesco Paolo Figliuolo hétfőtől rendelte el az oltási korosztályok szerinti átütemezését, mely szerint a listák élére a nyolcvan év felettieket kell tenni, őket a hetvenes éveiben járó korosztály követi, utánuk pedig a hatvan év felettieket lehet beoltani. December vége óta 13,2 millió olaszt oltottak be, és közülük 3,9 millióan kaptak már második dózist.

Magyarországon is kialakultak időnként hosszú sorok az oltópontokon, legutóbb épp tegnap állt többórás sor állt a városmajori oltópontnál és voltak káosz az sms-es behívás és a kismamák hirtelen bejelentett oltása körül is, de az MTI ezekről nem számolt be káoszként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!