A lélegeztetőgépre kerülők 80 százaléka meghal az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint

2021. április 12. – 22:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Túlzás, hogy a lélegeztetőgépre kerülő betegek 95 százaléka meghal – így reagált az Országos Kórházi Főigazgatósáság (OKF) főigazgató-helyettese a HírTV-ben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) két héttel ezelőtti közleményére. (Egyébként a MOK nem azt mondta, hogy ez az országos átlag, hanem azt, hogy vannak olyan intézmények, ahol ennyire magas.) Azt ugyanakkor Takács Péter is elismerte a tévéműsorban, hogy

az Országos Kórházi Főigazgatósáság adatai szerint az intubált, lélegeztetett betegek több mint 80 százalékának nem tudják megmenteni az életét.

A halálozási arány pedig a Covid-osztályokon négyszer több, mint egy normál intenzív osztály esetében.

Az OKF főigazgató-helyettese azt mondta, az utóbbi napokban valamelyest csökkent az intenzív osztályok terhelése, de a legnehezebb időszakban 1500 körül volt a lélegeztetőgépen ápoltak száma.

Takács emellett arról is beszélt, hogy akár már kedden is meglehet a hárommillió beoltott, így újabb könnyítésekről dönthet a kormány. A főigazgató-helyettes szerint ugyanakkor így sem lehet fellélegezni, mert ennek a hárommillió embernek a többsége még csak részleges védettséggel rendelkezik.

A járvány továbbra is dinamikusan terjed, és egyre több gyerek van kórházban Takács szerint.

Ahogy arról a Telex korábban beszámolt, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) március végén hívta fel a figyelmet arra, hogy a gépi lélegeztetés egyes kórházakban eredménytelen, a halálozás magas, ami felülvizsgálatra szorul. A kamara akkor konkrét javaslatokkal is előállt, amelyekkel szerintük javítani lehetne a helyzeten. Takács azt mondta, hogy a magas halálozási arány nem a magyar szakemberek tudásának a hiányából fakad, hanem a betegség jellegéből.

Tavaly októberben a Szent László Kórházban lélegeztetőgépre kerülőknél még 50 százalékos volt a túlélési arány, ezt maga az országos tisztifőorvos jelentette be az operatív törzs egyik akkori tájékoztatóján. Müller Cecília szerint ez az arány akkor nemzetközi szinten jónak számított.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!