A lélegeztetőgépre kerülők 80 százaléka meghal az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint

2021. április 12. – 22:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Túlzás, hogy a lélegeztetőgépre kerülő betegek 95 százaléka meghal – így reagált az Országos Kórházi Főigazgatósáság (OKF) főigazgató-helyettese a HírTV-ben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) két héttel ezelőtti közleményére. (Egyébként a MOK nem azt mondta, hogy ez az országos átlag, hanem azt, hogy vannak olyan intézmények, ahol ennyire magas.) Azt ugyanakkor Takács Péter is elismerte a tévéműsorban, hogy

az Országos Kórházi Főigazgatósáság adatai szerint az intubált, lélegeztetett betegek több mint 80 százalékának nem tudják megmenteni az életét.

A halálozási arány pedig a Covid-osztályokon négyszer több, mint egy normál intenzív osztály esetében.

Az OKF főigazgató-helyettese azt mondta, az utóbbi napokban valamelyest csökkent az intenzív osztályok terhelése, de a legnehezebb időszakban 1500 körül volt a lélegeztetőgépen ápoltak száma.

Takács emellett arról is beszélt, hogy akár már kedden is meglehet a hárommillió beoltott, így újabb könnyítésekről dönthet a kormány. A főigazgató-helyettes szerint ugyanakkor így sem lehet fellélegezni, mert ennek a hárommillió embernek a többsége még csak részleges védettséggel rendelkezik.

A járvány továbbra is dinamikusan terjed, és egyre több gyerek van kórházban Takács szerint.

Ahogy arról a Telex korábban beszámolt, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) március végén hívta fel a figyelmet arra, hogy a gépi lélegeztetés egyes kórházakban eredménytelen, a halálozás magas, ami felülvizsgálatra szorul. A kamara akkor konkrét javaslatokkal is előállt, amelyekkel szerintük javítani lehetne a helyzeten. Takács azt mondta, hogy a magas halálozási arány nem a magyar szakemberek tudásának a hiányából fakad, hanem a betegség jellegéből.

Tavaly októberben a Szent László Kórházban lélegeztetőgépre kerülőknél még 50 százalékos volt a túlélési arány, ezt maga az országos tisztifőorvos jelentette be az operatív törzs egyik akkori tájékoztatóján. Müller Cecília szerint ez az arány akkor nemzetközi szinten jónak számított.

Kövess minket Facebookon is!