Romániában két gyerek is lélegeztetőn van a koronavírus miatt

2021. április 4. – 18:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában a gyerekeket sem kíméli a koronavírus-járvány harmadik hulláma – közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján a román egészségügyi miniszter. Vlad Voiculescu elmondta: 167 gyereket kezelnek a koronavírusos esetekre szakosodott kórházakban, közülük 16-ot intenzív osztályon, kettőt pedig lélegeztetőgépre kötve.

A miniszter arról számolt be, hogy a járvány harmadik hulláma minden eddiginél jobban próbára teszi az egészségügyi rendszert, írja az MTI.

Amint az elmúlt hetekben rendszeresen megtörtént, vasárnap is megdőlt a kórházban ápolt és az intenzív terápiára szoruló koronavírusos betegek rekordja. A vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint a nagyjából húszmilliós országban 13 714 Covid-19-beteg fekszik a kórházakban, közülük 1456-an intenzív terápiás osztályokon.

A Covid harmadik hulláma Magyarországon is sokkal súlyosabban érintette a gyerekeket, mint az előző hullámok. Február elejétől március közepéig megháromszorozódott a koronavírus miatt kórházi ellátásra szoruló gyerekek száma, néhány hetes csecsemők is kerültek kórházba komoly covidos tünetekkel. Abban az időszakban három gyereket is lélegeztetőgépre kellett tenni, szerencsére mindegyiküket levehették róla.

Az, hogy a nagyrészt mutáns vírusokkal terjedő harmadik járványhullám ilyen súlyos tüneteket okoz a legfiatalabb körében, azt jelzi, hogy a 18 év alattiak oltása is fontos lenne. A Moderna március elején megkezdte a koronavírus elleni vakcinája klinikai vizsgálatát hat hónap és 12 év közti gyerekeken.

A szegedi molekuláris biológus, Boldogkői Zsolt pedig épp most hétvégén posztolt a Facebookon többek között arról, hogy nem lenne szabad megnyitni az iskolákat áprilisban, „mert a gyermekeket még nem lehet oltani, a tanárok oltása pedig nem fog elegendő immunitást produkálni addigra”. Szombaton a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is arról beszélt egy rádióinterjúban, hogy a korai iskolanyitás akár a negyedik hullám elindítója is lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!