PSZ-alelnök: A korai iskolanyitás akár a negyedik hullám elindítója is lehet

2021. április 3. – 23:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az oktatásban dolgozók 75 százaléka regisztrált eddig a koronavírus elleni védőoltásra, 25 százalékuk már átesett a betegségen, vagyis a száz százalék körüli védettség meglehet az oktatás területén – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az InfoRádiónak.

Szerinte az oktatást csak akkor lehet biztonságosan folytatni az iskolákban, ha a tanárok oltás utáni védettsége már teljesen kialakult. A pedagógusokat képviselő szakszervezetek attól tartanak, hogy az első oltás még nem nyújt teljes védettséget, így ha a tanárok és tanulók tömegei kerülnek egymással kapcsolatba, akkor újra megugorhat a fertőzöttek száma. Totyik szerint ez akár egy negyedik hullám elindítója is lehet.

A PSZ alelnöke azt mondta, nincs pontos információjuk arról, hogy a kormányzat mikor akarja másodszor is beoltani a pedagógusokat. Számításaik szerint május első hete lehet az, amikor már biztonsággal lehetne visszatérni az osztálytermekbe, és akkor az érettségi vizsgákat is nyugodtabb körülmények között lehetne megtartani. A visszatérést abban az esetben tartják támogatandónak, ha napi 100 fő alá csökken a járvány miatti halálesetek száma.

Soron kívül oltják a pedagógusokat

Április 1-jén több mint négyszáz kórházi oltóhelyen kezdődött el a regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok soron kívüli oltása. Vasárnapig 78 ezer pedagógust oltanak be Pfizer-vakcinával, de a soron kívüli oltása a jövő héten is tart még, összesen 162 ezren kapnak hívást az oltásra.

Egy pedagógus érkezik a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltópontra, hogy felvegye a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagját Orosházán 2021. április 1-jén – Fotó: Rosta Tibor / MTI
Egy pedagógus érkezik a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltópontra, hogy felvegye a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagját Orosházán 2021. április 1-jén – Fotó: Rosta Tibor / MTI

Március 29. éjfélig csaknem 215 ezer óvodai, iskolai, bölcsődei és szakképzési dolgozó regisztrált oltásra. Közülük 174 ezer köznevelési intézmény dolgozója, 29 ezren a szakképzésben dolgoznak, 11 ezren állami vagy önkormányzati, több mint ezren pedig magánbölcsődékben dolgoznak. A mostani oltási kampány előtt közülük nagyjából 46 ezeren kapták már meg az oltást.

Április 19-én jöhet az újranyitás

Minden valószínűség szerint április 19-én újranyithatnak az iskolák, mert a terv szerint az oltásra regisztrált iskolai dolgozók mindegyikét beoltják április 10-ig – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a március 26. rádióinterjújában. A probléma ezzel az, hogy nem csak 82 ezer iskolai dolgozót kell beoltani az iskolanyitáshoz, mert Orbán szerint csak akkor lehet egyáltalán elkezdeni gondolkodni a nyitásról, ha meglesz húsvétra vagy az az utáni hétre – azaz nagyjából az általa említett április 10-re – az összes 65 év fölötti regisztrált beoltása. Ez pedig akkor állhat szerinte elő, ha 2,5 millió embert beoltottak.

A teljes védettség csak a második oltással érhető el, a második adagok beadására azonban április 10-ig még akkor sem lenne elég idő, ha lenne ehhez elég vakcina, és az iskolai dolgozók esetében mégsem tolnák el a második adagot. Ugyanis túl korán sem érdemes a második oltást ráereszteni az elsőre, ha az optimális védelmi szintet szeretnénk elérni.

„Jó lett volna, ha a kormány előre gondolkodik, és már március 8-án megkezdte volna a pedagógusok és az oktatásban dolgozók célzott oltását, akkor elfogadható lenne az április 19-ére beharangozott nyitási terv” – nyilatkozta Totyik Tamás a Telexnek. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy mivel teljes védettséget a második dózis után szereznek csak a beoltottak, akárhogy számolnak, a PSZ számára korainak tűnik, hogy a kitűzött dátumra tényleg vissza kell térni az iskolákba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!