Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

2021. március 5. – 09:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Március 8-tól, hétfőtől kötelező lesz az FFP2-es maszk viselése a Hegyvidéki, XII. kerületi Polgármesteri Hivatalban – írja az önkormányzat Facebook-oldala.

A hivatal működési rendje a járványügyi veszélyhelyzet miatt változik, a haláleset anyakönyvi ügyintézését kivéve kizárólag sürgős esetben, előre egyeztetett időpontban lehet az épületébe belépni. A belépés előtti kézfertőtlenítés szintén kötelező. „Akinek nem áll rendelkezésére ilyen típusú maszk, annak belépéskor biztosít az önkormányzat” – tette hozzá az önkormányzat oldala.

Kell, nem kell, nem mindenhol kell

Az FFP2-es maszkok iránti kereslet a héten valósággal berobbant Magyarországon. Az Index csütörtök délelőtti feltevése után már megindult a roham a maszkokért. Értesüléseik szerint Magyarországon is életbe léphet egy olyan szabályozás, mint Szlovákiában, ahol az üzletekben és a tömegközlekedésben kötelező az FFP2-es maszk viselése.

A csütörtöki kormányinfón végül nem tértek ki arra, hogy kötelező lesz-e az FFP2-es minősítésű maszk, de biztosat csak a Magyar Közlönyben megjelenő határozatból lehet majd tudni.

Szijjártó Péter külügyminiszter a HVG-nek adott hosszú interjújában azt mondta, a kormányülésen nem volt szó arról, hogy a bejelentett szigorítások része lenne a kötelező FFP2-es maszk. Szijjártó szerint nem hoznak olyan döntést, amit nem lehet betartani, és az operatív törzset vezető Pintér Sándor sem utalt arra, hogy FFP2-es maszkot tennének kötelezővé. Szijjártó szerint ilyesmit csak akkor lehet előírni, ha meg is lehet vásárolni a maszkot.

Magyarországon tavaly november elején még az volt az operatív törzs álláspontja, hogy a hétköznapi élet során a textilből készült és orvosi maszkok megfelelőek. Müller Cecília akkori nyilatkozata szerint ha csak egyszer használatos a maszk, egy köhögés vagy tüsszentés után le kell cserélni. Nem javasolja a szelepes maszkokat, szerinte azzal még kárt is okozhat az ember a körülötte lévőknek.

Ezeket professzionális használatra, kizárólag egészségügyi dolgozóknak fejlesztették, és őket védi. Aki tünetmentesen fertőzött, és szelepes maszkot hord, az töményebben fújja ki a levegőbe a vírust a szelepen keresztül, míg a textilből készült maszkok nem engedik ki a levegőt. Egyáltalán nem való hétköznapi használatra a szelepes, azaz FFP2-es és FFP3-as maszk, csak az egészségügyi szakembereknek kötelező viselni bizonyos beavatkozások alatt, mondta Müller. Azóta elterjedtek a szelep nélküli FFP2-es maszkok, ahol a fenti probléma már nem áll fenn.

FFP2-es maszk – Fotó: ANGELIKA WARMUTH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
FFP2-es maszk – Fotó: ANGELIKA WARMUTH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az FFP2-es maszkot 8 órai használatra tervezték

Ami a hazai piacon jelenleg elérhető, az az egyszerűbb, FFP2 vagy azzal egyenértékű, döntően (90%-ban) kínai gyártmányú maszk. (Az FFP2 az uniós szabvány, a KN95 a kínai szabvány, mindkét maszk elvileg azonos szinten szűr.) Az árak viszont nem egyformák, az elmúlt egy hétben darabonként 250 forinttól 800 forintig szórtak Budapesten.

Az FFP2-es maszkok alapvetően egy műszakra, vagyis 8 órai használatra vannak tervezve.

Az ilyen típusú maszkok hivatalosan nem moshatóak, mert nem csak az anyaguk szűr. Általában van bennük egy pozitív és egy negatív töltésű szál, viszont mosás után ez a statikusság megszűnik/sérül, ezáltal a védelem is. Nem ajánlott a maszkok szellőztetés utáni újabb használata sem.

Mi a helyzet külföldön?

Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban is kötelező az FFP2-es maszk használata a tömegközlekedésen és a boltokban.

Ausztriában a 65 év felettiek számára például ingyenesen biztosított a kormány maszkot, amit postán ki is küldtek a szabály bevezetése előtt. A kereskedelmi egységek is – még ha sok esetben is csak promóciós jelleggel – ingyenesen vagy nagyon kedvező áron (49 cent=180 forint) biztosítanak FFP2-es (vagy azzal egyenértékű) maszkokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!