Magyarország után Szlovákia a második uniós tagállam, amelyik vett az orosz vakcinából

2021. március 2. – 08:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország után Szlovákia a második olyan európai uniós állam, amelyik az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcinából rendelt. Hétfőn egy 200 ezer adagból álló szállítmány meg is érkezett Kassára.

Szlovákia egy eddig titokban tartott szerződés szerint kétmillió adagot rendelt az orosz vakcinából, Igor Matovič miniszterelnök azt jelentette be, hogy a következő hónapban egymillió adaghoz jut hozzá Szlovákia, majd május-júniusban érkezik meg a leszerződött mennyiség második fele.

A szlovákok szerződése annak fényében meglepő, hogy februárban a négy pártból álló koalíciós kormány egyik pártja megvétózta az orosz vakcinabeszerzést. Most viszont felgyorsultak az események, és Marek Krajči egészségügyi miniszter szerint két héten belül át is megy az oltóanyag az engedélyeztetési eljáráson.

A Szputnyik V-t az Európai Unión belül Magyarország kezdte el először használni, annak ellenére, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem engedélyezte, csak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adott ki forgalombahozatali engedélyt úgy, hogy a szakértőknek fenntartásai voltak ezzel kapcsolatban.

A Szputnyik V az eddigi hírek szerint 92-95 százalékban hatásos a koronavírus-fertőzéssel szemben, Szerbiában már engedélyezték is. Már Orbán Viktor is hivatkozott erre, szerinte déli szomszédunknál a keleti vakcináknak köszönhetően halad jó ütemben az oltóprogram.

A Szputnyik V-szállítmány a kassai repülőtérenFotó: Peter Lazar/AFP
A Szputnyik V-szállítmány a kassai repülőtérenFotó: Peter Lazar/AFP

Szerbián és Magyarországon kívül az oroszok közlése szerint Belaruszban, Montenegróban, Oroszországban és San Marinóban használják a Szputnyik V-t, és egyre több olyan uniós tagállam van, amelyek Magyarországhoz hasonlóan a saját gyógyszerészeti ügynökségükkel akarják engedélyeztetni a vakcinát.

Az Euronews Kirill Dmitrievet, az Orosz Befektetési Alap vezetőjét idézve azt írta, hogy Oroszország az EMA-val is folyamatosan kapcsolatban áll, velük is elkezdték az engedélyeztetési eljárást. Igaz, ennek ellentmond, hogy az EMA február elején azt állította, hogy nem kapták meg a szükséges dokumentációt.

Frissítés: a Szputnyik-beszerzés koalíciós szakadáshoz is vezethet Szlovákiában. A Za ľudí nevű párt – ez a szervezet vétózta meg korábban a Szputnyokat – szerint hatalmas hibák vannak a járványkezelésben és az oltási stratégiában, és azt is illetlennek tartja, ahogy a kormányfő megvásárolta az orosz vakcinát, olvasható a Paramteren. A Za ľudíból már így is volt, aki kilépett, és további tagok is távozhatnak, ami a frakció szétesésével jár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!