Szlovákia mégsem vásárol orosz vakcinát

2021. február 19. – 13:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákia mégsem vásárol az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinából, mert a kormánykoalíció egyik pártja, a Za ľudí megvétózta Igor Matovič miniszterelnök vakcinavásárlási tervét, írja a írja a Parameter.sk.

Veronika Remišová pártja addig nem ért egyet az orosz oltóanyag használatával, amíg az nem rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megfelelő engedélyével. Matovič szerdán az írta a Facebook-oldalán, eljött az ideje, hogy a kormánya tárgyaljon az oroszokkal a Szputnyik V szállításáról. „Én támogatom. Ez nagyszerű védőoltás nagy hatékonysággal. Eddig az EU-ban csak Magyarországon használják, és nem látom az okát, hogy mi miért ne tennénk ezt” – közölte.

A szlovák kormány csütörtökön vitatta ezt meg, ahol végül nem tudták elfogadni a beszerzéshez szükséges határozatot. Matovič sajnálja, hogy koalíciós partnerük a legerősebb fegyvert, a vétót vette elő. Szerinte a vakcinát csak akkor használták volna, ha a szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal is engedélyezi, a beadása pedig önkétes lett volna.

„Nem akarjuk, hogy a kormány kísérleti nyulakként kezelje a lakosságot, minden vakcinát, amelyet Szlovákiában használnak, rendes, szigorú eljárással az Európai Gyógyszerügynökségnek kell engedélyeznie. Ha az unióban gyártott vakcinák esetében megvárjuk a hosszadalmas engedélyezési folyamatot, akkor ezt be kell tartani minden más vakcina esetében is” – indokolta pártja döntését Remišová.

Andrej Babiš cseh kormányfő múlt héten azt mondta, hogy Magyarországhoz hasonlóan Csehország is engedélyezi a Szputnyik V-t, de később közölte, hogy Csehország megvárja az EMA engedélyét, azaz csak az uniós jóváhagyás esetén fogják alkalmazni az orosz vakcinát. Az Afrikai Unió viszont pénteken jelentette be, hogy Oroszország egy év alatt 300 millió adag vakcinát szállíthat az afrikai országoknak.

Jelenleg a szlovákiai járványhelyzet az egyik legsúlyosabb Európában. A kórházaik súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek, ezért az uniós országoktól kértek segítséget. Ausztria és Lengyelország után Magyarország is felajánlotta, hogy kész orvosokat és ápolókat küldeni Szlovákiába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!