Oroszországban egy harmadik vakcinát is bejegyeztek

2021. február 20. – 10:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszországban bejegyezték a Covid-19 ellen kifejlesztett harmadik hazai vakcinát, jelentette be Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a szombati kormányülésen. A Csumakov Intézet által kifejlesztett CoviVac inaktivált egész vírust tartalmazó vakcinából a kormányfő szerint március közepén 120 ezer adag kerül majd polgári forgalomba, írja az MTI. Misusztyin kijelentette, hogy Oroszország az egyetlen állam, amelynek három saját fejlesztésű vakcinája van.

Az első orosz vakcina, a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, augusztus 11-én bejegyzett Szputnyik V alkalmazását már 30 országban engedélyezték. A második oltóanyagot, a Vektor Központ által októberben regisztráltatott EpiVacCoronát szintén használják az orosz lakosság tömeges oltásához.

Misusztyin arra figyelmeztette a gyártókat, hogy a vakcinák minősége a mennyiség növekedése mellett sem csökkenhet, hogy fenn kell tartaniuk a gyártás átláthatóságát és nem törekedhetnek extraprofitra. A kormányfő azt mondta, hogy a lakosság átoltása „elég jól” halad.

Egy nőnek adják be a Szputnyik V vakcinát Aljosino településen Oroszországban 2021. február 19-én – Fotó: Vitaly Belousov / Sputnik / Sputnik via AFP

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszországban a CoviVac nélkül több mint 88 millió vakcinadózis-készletet gyártanak le, a Szputnyik V-ből 83 milliót, az EpiVacCoronából 5,4 milliót. Ez a szám az első negyedévben el fogja érni a 30,5 millió, az első félévben pedig az 59 millió készletet. Golikova szerint az Oroszországban eddig beoltottak 45 százaléka 60 év feletti. Mint mondta, Moszkva nem tartja kielégítőnek ezt az adatot, és sürgette a régiókat, hogy növeljék a napi oltásszámot.

Mihail Murasko, a harmadik orosz vakcinát bejegyző egészségügyi minisztérium vezetője azt mondta, hogy a CoviVac a klinikai tesztelés során hatásosnak és biztonságosnak bizonyult.

A Magyarországon is használt Szputyik V egy vektorvakcina, ezeknél egy, a szervezet számára ártalmatlan, sokszorozódásra nem képes vírusba klónozzák bele a megcélzott vírus genetikai állományának egy részét. Az EpiVacCorona egy szintetikus platformon előállított peptidvakcina, amelynek segítségével az immunrendszer megtanulja azonosítani, majd semlegesíteni a vírust. A CoroVac pedig a legelső védőoltások klasszikus eljárását alkalmazza: az oltóanyag tartalmazza a teljes vírust elölt, inaktív formában. A Magyarországra érkezett öt oltóanyag közül a kínai Sinopharm vakcinája működik ezen az elven.

A Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája után a Szputnyik V volt a negyedik, amelyik zöld utat kapott, és elindulhatott vele az oltás Magyarországon. A vakcina engedélyezésig vezető kalandos magyarországi történetét ebben a cikkben foglaltuk össze.

A Szputnyik V-t kórházi oltópontokon adják be a 60 év feletti, de egészséges embereknek. Az alkalmazási előirat szerint ezt a vakcinát nem tanácsos 60 év feletti krónikus betegeknek adni. Ezt eddig csak a Budapesten élők kapták meg, de miután a magyar hatóság újabb 20 ezer adag orosz oltóanyag felhasználását engedélyezte, ezeket már ki is szállították a vidéki kórházi oltópontokra.

Az eddig Magyarországra érkezett vakcinák felhasználásának állását ebben a cikkben mutattuk be infografikánkon a pénteki adatok alapján.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!