Szijjártó: Egyelőre nem veszünk több kínai és orosz vakcinát

2021. február 17. – 16:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május végéig, négy ütemben kell beérkeznie az 5 millió kínai vakcinának – mondta Szijjártó Péter egy szerdai sajtótájékoztatón, ahol a külgazdasági és külügyminiszter azt is közölte, hogy a kormány egyelőre nem tervezi más szerződés megkötését orosz vagy keleti vakcinára.

„Egyelőre más szerződés megkötését nem tervezzük. Egyelőre mindez a nyugati irányú szállításokkal úgy tűnik, hogy a Pintér miniszter úr által meghatározott oltási terv teljesítéséhez elégséges lesz. Az Európai Unióból érkező szállítások menetrendjéről nem tudok nyilatkozni” – válaszolta az ATV kérdésére Szijjártó Péter.

A kormány eddig 19,5 millió úgynevezett „nyugati” vakcinát rendelt, emellett Szijjártó Péter – a kormány nevében – 2 millió orosz és 5 millió kínai vakcináról is szerződést írt alá.

A külügyminiszter a sajtótájékoztatón arra külön is kitért, hogy a kínai gyártó nagyobb mennyiséget és hamarabb szállított, mint ahogy azt az első ütemre vállalta. A szerződés értelmében ugyanis a vállalásukat február végéig kellett volna teljesíteniük. Ehhez adalék, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy hónapja még arról beszélt, hogy több mint egymillió kínai vakcina érkezhet az első szállítmánnyal, ennek a mennyiségnek végül a fele érkezett meg.

Az OGYÉI január 29-én engedélyezte a Sinopharm-vakcinát Magyarországon. A várható mennyiségről már régebb óta kommunikált a kormány, de a mennyiségek meglehetősen képlékenynek tűnnek:

  • December 22-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy még 2020-ban félmillió adag jöhet belőle, ha engedélyt kap (a Sinopharm is kétdózisos oltás).
  • A kínai vakcinák beszerzéséről szóló előzetes megállapodás bejelentésekor, január 14-én szintén Gulyás azt mondta, az első szállítmány akár egymillió adagos is lehet, ha a vakcina engedélyt kap.
  • A január 28-i kormányinfón pedig megint visszaugrottunk félmillió adagra, Gulyás szerint ennyi jöhet belőle a következő hónapban.

Végül kedden érkezett meg az első vakcinaszállítmány Pekingből. A Sinopharm-vakcinát felhasználás előtt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még külön is ellenőrizni fogja.

A kínai vakcináról ebben a cikkben szedtünk össze minden fontos tudnivalót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!