A volt perui elnök már októberben, soron kívül megkapta a koronavírus elleni védőoltást

2021. február 17. – 00:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Peruban közel ötszáz magas rangú tisztviselő, több miniszter és egy volt elnök is soron kívül, az országos oltási program kezdete előtt már megkapta a koronavírus elleni védőoltást – jelentette be Francisco Sagasti elnök, írja a CNN.

Sagasti hétfőn azt mondta, 487 személy élt vissza a kivételezett helyzetével. A tavaly november 9-ig hatalmon lévő korábbi elnök, Martin Vizcarra és felesége, Maribel Diaz Cabello már tavaly októberben beoltatták magukat, és ezt akkor nem hozták nyilvánosságra. Vizcarra most azzal védekezett, hogy őt és feleségét egy klinikai vizsgálat részeként oltották be, de a vizsgálatokért felelős Cayetano Heredia Egyetem tagadta, hogy az elnöki pár önkéntesként vett volna részt ilyen programban.

Az ország vezetését november 17-én átvevő Sagasti azt is kijelentette, hogy nemcsak az előző kormányok tagjai, de saját kormányának több tagja, köztük Elizabeth Astete külügyminisztert is idő előtt megkapta az oltást. A külügyminiszter a hétvégén kiadott nyilatkozatában azt írta, hogy január 22-én oltották be, méghozzá a Cayetano Heredia Egyetemen megmaradt vakcinával. A kirobbant botrány miatt hétfőn le is mondott a tisztségéről. A múlt héten lemondott az ország egészségügyi minisztere, a járvány ellen folytatott harca miatt eddig népszerű Pilar Mazetti is, aki szintén soron kívül kapta meg az oltást, írja az MTI.

Peruba február 7-én érkezett meg az első, 300 ezer adagot tartalmazó vakcinszállítmány Kínából, és két nappal később kezdték el beoltani az egészségügyi dolgozóikat. A soron kívül beoltottak teljes listáját elküldik az ország fő ellenőrző minisztériumának, az államügyész irodájának, valamint az Oscar Ugarte egészségügyi miniszter által létrehozott vizsgálóbizottságnak is. A perui kínai nagykövetség közölte, hogy tisztában vannak a jelentésekkel, de nincs információjuk arról, hogy kiket oltottak be soron kívül a vakcinájukkal.

Peru az első latin-amerikai ország, ahol elkezdték használni a Sinopharm vakcináját. Bár más gyártókkal, a Pfzier-BioNTech-kel és az Oxford-AstraZenecával is megállapodtak a szállításról, egyelőre a kínai vakcina az egyetlen, amit jelenleg használnak. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Peruban eddig több mint 1,2 millió fertőzöttet regisztráltak, közülük 43 880-an haltak meg a fertőzés szövődményei miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!