Májusra három-négymillió embert olthatnak be

2021. február 11. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtöki kormányinfó percről percre.

Ezt mondta Gulyás arról, hogy az Európai Unió vakcinabeszerzések tekintetében lassabbnak bizonyult, mint a világ más tájai. A miniszter szerint a múlton nem lehet változtatni, és a kormány éppen ezért próbál Keletről és Nyugatról is vakcinát beszerezni, mert az emberélet és az ország működése is a minél hamarabbi átoltást követeli meg.

A következetes, november 11-e óta változatlan szabályok mellett zajló védekezés mellett a második hullámot sikerült megfékezni, ugyanakkor az adatok már nem mutatnak lényeges csökkenést, miközben Európa nagy részén már a harmadik hullámmal néznek szembe – ismertette Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy

Magyarországon is egyre inkább terjed a vírus brit mutációja, így lazítása védettség hiányában továbbra sincs lehetőség.

ismertette a vakcinaprogram adatait, bejelentve, hogy a mai napon megtörténik a 300 ezredik oltás beadása, sokan pedig már a második oltást is megkapták.

Az oltási terv szerinti folyamatokat ismertetve Gulyás közölte, hogy

mától a négy kijelölt budapesti oltóponton megkezdik az oltást a Szputnyikkal, az egészséges 60 év felettiek körében,

a háziorvosok pedig AstraZenecával oltanak. A veszélyeztettek, illetve a sorban hamarabb következők oltását az EU-tól érkező vakcinával kezdték meg, de a kormány orosz és kínai vakcinát is vár februárban. A kínai oltóanyagból 500 ezer adag érkezik a jövő héten, s májusig előre láthatóan 5 millió adagot kötött le a kormány. Az orosz vakcinából egyébként kétmillió adagot, azaz egymillió ember oltására elegendő szállítmányt kötöttek le, és még februárban nagy tételben várnak is csomagokat.

  • Gulyás miniszter úr egyetért Stumpf Istvánnal abban, amit a Telexnek adott interjúban mondott a kormánybiztos, hogy éppen lecserélődik, vagy bővül Orbán Viktor szoros környezete? Milyen strukturális változtatásokat hajt végre a kormányban a miniszterelnök? Az eddigi kormányzás kritikájaként fogható fel ez a folyamat?
  • Miért nem tárgyalt a kormány az úgynevezett (ma már sokadik hivatalos nevén ismert) Next Generation EU uniós segély- és hitelcsomag Magyarországnak jutó forrásainak felosztásáról az önkormányzatokkal és az önkormányzati szövetségekkel? Mikor tárgyalnak ezekkel a szereplőkkel?
  • A Nemzetközi Oltóközpont azt ígéri, akár már márciusban két hét alatt beoltja azokat, akik pénzért regisztráltak náluk a koronavírus-vakcinára. Rábólintottak-e a hatóságok a Nemzetközi Oltóközpont magánutas oltási tervére? Vizsgálják-e, honnan, milyen vakcinákat próbál meg beszerezni az oltóközpont? Nem tartják-e problémásnak, hogy miközben a hivatalos oltási rend szerint haladnak az oltakozások, addig akik a Nemzetközi Oltóközpontnál fizetnek érte, az ígéret szerint előrébb kerülnek a sorban?
  • Több edző- és fitneszterem, illetve sportszövetség a koronavírus-ügyfélszolgálat állásfoglalására hivatkozik, amiben azt írta az ügyfélszolgálat, hogy a versenyszerűen sportolók meghatározásánál a törvény nem teszi szükségessé a sportorvosi igazolást. Ehhez képest a sporttörvény szerint a versenyszerűen sportolónak versenyengedéllyel kell rendelkeznie, ami csak a sportorvosi igazolással együtt érvényes. Pontosan ki számít versenyszerűen sportolónak, illetve jól értelmezte a sporttörvényt a koronavírus-ügyfélszolgálat? Érvényes a versenyengedély érvényes sportorvosi igazolás nélkül, avagy érvényes sportorvosi igazolás nélkül használhatják-e az edző- és fitnesztermeket a sportolók a korlátozások alatt?
  • Van olyan edzőterem, amelyik azt hirdeti, hogy az edzőterem legális használatához elég a sportegyesületi tagság. Valóban elég valamelyik sportegyesület igazolt sportolójának lenni az edző- és fitnesztermek használatához?
  • Mi a véleménye arról a kormánynak, hogy egyes edző és fitnesztermek a versenyengedélyek kiváltásával azért kerülik meg a korlátozásokat, mert csak így tudják biztosítani azt a minimális bevételi forrást, amely fennmaradásukhoz szükséges?
  • Milyen lépéseket tett eddig a kormány azért, hogy segítse a fitnesz-és edzőtermek üzemeltetőit, tulajdonosait?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!