89 beteg meghalt, 459 új fertőzöttet regisztráltak

2021. január 26. – 09:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 360 877 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 89 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 113 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 244 681 fő, az aktív fertőzöttek száma 104 083 főre csökkent. 3815 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen – közölte a járványügyi adatokról tájékoztató kormányzati honlap kedden. Előző nap 56 halálos áldozatról és 844 új fertőzöttről számoltak be.

A tesztek száma meglehetősen alacsony volt, mindössze 5531-et végeztek el, ami nagyjából fele a hétfőn és harmada a vasárnap közölteknek.

A járványügyi adatok további mérséklődését jelzi a szennyvízben mért koncentráció, az ugyanis egyre több településen alacsony. A hétfői hírek szerint többek között Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Budakeszin is alacsony az érték.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy szerinte kedvezően alakulnak Magyarországon a járványügyi adatok, főleg a környező országokéhoz hasonlítva, van, ahol már megkezdődött a harmadik hullám, a mutációk pedig fejtörést okoznak.

Ha már mutációk: a brit variánst a Nemzeti Népegészségügyi Központban is vizsgálják, jelenleg a felszaporításán dolgoznak. Azt szeretnék megnézni, hogy az eredeti vírussal fertőzött betegek savója miként viszonyul a vírusmutációhoz.

Beszéltek arról is, hogy csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokon, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra, és a magyar emberek széles körű oltását végre lehet hajtani. Ezért a vendéglátóhelyek üzemeltetőinek és tulajdonosainak türelmét és együttműködését kérték.

Oltásra egyébként eddig már több mint 1,7 millióan regisztráltak, ettől azonban elég messze van a 200 ezer alatti beoltottság. A héten összességében várhatóan ötvenezernél is kevesebb ember beoltásához elegendő vakcina érkezik.

Magyarországon veszélyhelyzeti engedélyt kapott az orosz Szputnyik V vakcina, ugyanakkor ennek a szállítását még nem kezdték el (egyszer már érkezett egy kisebb adag, de azóta újabb nem), és mint kiderült, a szakértők negatív véleménye ellenére kapta meg az engedélyt. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn azt mondta, „nem szabad fanyalogni azért egy oltóanyag kapcsán, mert az esetleg keletről származik, a tudományos tényeket kell figyelembe venni”.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!