56 új halálos áldozat, 844 új fertőzött a napi statisztikában

2021. január 25. – 08:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

844 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 360 418 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 56 beteg, így az elhunytak száma 12 024 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 243 092 fő, az aktív fertőzöttek száma 105 302 főre csökkent.

3814 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen – írta hétfőn a koronavirus.gov.hu. A mintavételek száma 10 064 volt. Előző nap 1257 új fertőzöttről és 64 halálos áldozatról számoltak be, az adatok stagnálónak tűnnek. Eddig valamivel több mint 140 ezren kapták meg az oltást, zömmel egészségügyi dolgozók. 9403 fő már a második dózist is megkapta.

Már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. Közben az Egyesült Királyságban jelentős iramban oltanak, két nap alatt közel egymillió ember kapta meg a vakcinát. Az Európai Unióba érkező vakcinaszállítás sebességéért több kormány is kritizálja Brüsszelt, ugyanakkor a magyar kormány több esetben összemossa az EU felelősségét a gyártókéval. Ez EU vezetése mindenesetre azt mondta, hogy az Európai Unió be fogja tartatni a koronavírus elleni oltóanyaggyártókkal a velük kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket.

A Pfizer egyébként két hete jelentette be, hogy átmenetileg lassítja az oltóanyag-szállítást azért, hogy növelni tudja a gyártókapacitásokat, míg múlt hét pénteken az AstraZeneca tájékoztatott arról, hogy gyártási problémák következtében ugyancsak lelassul a vakcina szállítása az EU-ba.

Németországban közben új terápiát kezdenek meg a koronavírus-fertőzöttek kezelésében, mintegy 400 millió eurót (azaz átszámítva 143 milliárd forintot) fordítanak a szövetségi költségvetésből a monoklonális antitest készítmények bevezetésére, amivel megelőznék a betegség súlyos lefolyását. Ezt a kezelést Donald Trumpnál is alkalmazták.

Az antitestkészítmény egyfajta „passzív oltásként” hat, és napokon belül kezdik majd el használni a szert a rizikócsoportokba tartozó pácienseknél. Németország lesz ezzel az első uniós tagállam, ahol bevezetik az antitestes kezelést.

Noha Ukrajnában enyhítenek, inkább szigorításokról hallani Európában, több ország ugyanis aggódik az új variáns miatt, hogy kiválthat egy harmadik hullámot.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!