Két nap alatt közel egymillió embert oltottak be az Egyesült Királyságban

2021. január 24. – 21:28

Két nap alatt közel egymillió embert oltottak be az Egyesült Királyságban
Időseket oltanak be a doncasteri Keepmoat Stadionban, 2021. január 23-án – Fotó: Oli Scarff / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Közel egymillió embert oltottak be a koronavírus elleni vakcinával az Egyesült Királyságban mindössze két nap alatt, írja az MTI. Míg szombaton 478 248-an, vasárnap estig 491 970-en kaptak a védőoltásból, azaz két nap alatt 970 218 oltást adtak be országszerte, közölte a brit egészségügyi minisztérium. Ezzel mindkét napon rekordot döntöttek az egy nap alatt beoltottak számában.

A brit oltási kampány december eleji kezdete óta 6 millió 353 ezer 321-en kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát, és 469 660-an kapták már meg a második adagot is. A 80 év felettiek háromnegyede kapta már meg a védőoltást, és az idősotthonok lakóinál is ugyanekkora az oltási arány.

A lehető legtöbben, a lehető leghamarabb megkapják az első adagot

A Pfizer és az AstraZeneca vakcinája mellett nemrég engedélyezték a brit hatóságok a Moderna oltóanyagának használatát is. Igaz, ehhez hozzá kell tenni, hogy a gyógyszercégek által javasolt három hetes időszakot az oltás első és második adagjának beadása között a brit kormány 12 hétre hosszabbította meg, hogy a lehető legtöbben a lehető leghamarabb megkapják az oltás első adagját.

Bár az AstraZeneca szerint az oltóanyaguk így is hatásos, a Pfizer nincs meggyőződve erről, és izraeli kutatók is arra jutottak, hogy az utóbbi cég vakcinájából az első dózis még nem nyújt olyan hatékony védelmet, mint remélték.

A Brit Orvosi Szövetség szerint a kormánynak „sürgősen felül kell vizsgálnia” az oltási programját, a brit egészségügyi minisztérium szerint viszont az Egyesült Királyság „súlyos helyzetben” van.

A minisztérium célja most az, hogy február 15-ig minden 70 év feletti brit megkapja a védőoltását, velük együtt pedig addigra 15 millió főne növelnék a beoltottak számát.

Hosszú távon pedig szeptemberre juthat el minden felnőtt brit lakoshoz a védőoltás, írja az AP.

Lassan 100 ezer brit áldozata van a koronavírusnak

Nemcsak a háziorvosoknál, vagy a kórházakban, de konferenciatermekben, stadionokban, vagy épp a salisbury-i katedrálisban is kialakítottak oltópontokat, a jövő héttől pedig a Peaky Blinders című sorozat díszleteként szolgáló ipari múzeumban, és egy már bezárt IKEA áruházban is nyitnak vakcinaközpontokat.

A járvány terjedése egyébként lassul az egészségügyi hatóságok adatai szerint: országos átlagban 0,8 és 1 között mozog a reprodukciós ráta az Egyesült Királyságban (azaz tíz fertőzött átlagosan 8-10 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést), pedig az év elején még 1,2-1,3 körül járt ez a mutató.

Ezzel együtt viszont súlyosak a halálozási adatok: napokon belül az Egyesült Királyság lehet az ötödik ország az Egyesült Államok, Brazília, India és Mexikó után, ahol 100 ezer ember halt bele a koronavírus szövődményeibe. Vasárnapig összesen 97 939 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ebből 610-et jelentettek a brit hatóságok az elmúlt 24 órában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!