Izrael arra figyelmeztet, hogy a vírus elleni oltások első dózisa a vártnál gyengébb védelmet jelent

2021. január 20. – 17:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pfizer koronavírus elleni vakcinájából az első dózis még nem nyújt olyan hatékony védelmet, mint remélték – közölték izraeli kutatók. Ez rossz hír az Egyesült Királyságnak vagy az Egyesült Államoknak, ahol azt az oltási stratégiát követik, hogy lehetőleg minél gyorsabban minél több embernek adják be a kétfázisú oltás első adagját, írja a Business Insider.

Egyetlen adag a vakcinából kevésbé hatékony, mint gondoltuk – mondta Nachman Ash, Izrael koronavírus elleni védekezésért felelős biztosa az izraeli hadsereg rádiójának.

Izrael a világvezető a lakosság vakcinálásában. Az országban mostanra a lakosság 26 százaléka kapta meg a Pfizer/Biontech oltás legalább egyik adagját. Az oltást úgy tervezték, hogy az első dózis beadása után 21 nappal egy emlékeztető oltást kell beadni. Ezután 7 nappal alakul csak ki a teljes védettség. Izrael szigorúan ezt az oltási rendet követi.

Az Egyesült Királyság más stratégiát választott. Ott azt az elvet vallják, hogy minél több ember kapja meg az első dózist, és így szerezzen legalább korlátozott védettséget. Emiatt a második, emlékeztető oltás beadását az ajánlott 21 napon túlra halasztják, és a második dózist akár 12. héttel később adják be, hogy addig a lehető legtöbb ember szerezzen részleges immunitást. Az ottani hatóságok szerint ez jobb megoldás, mint kevesebb ember teljes immunitása.

A Pfizer azonban már korábban figyelmeztetett arra, hogy nincs bizonyíték a vakcinájuk hatékonyságára, ha azt nem a kísérletek során alkalmazott időben, hanem később adják be. A vakcina hatékonysága olyan kutatáson alapszik, amelynél a két adagot 19 és 42 nap közötti intervallumban adták be. A hatékony védelem a második oltás után hét nappal következik be.

Az Egyesült Államokban az éppen most beiktatott új amerikai elnök, Joe Biden is azt tervezi, hogy minél több embernek elkezdik beadni az első dózisokat az oltásból, és halasztják a második dózisokat.

A Pfizer szerint az oltóanyag első adagja körülbelül 52 százalékos védettséget ad, míg a második adag – megfelelő időben beadva – 95 százalék körüli hatékonyságú immunitást eredményez. Az oltási program eredményeit vizsgáló izraeli kutatók szerint ugyanakkor az első dózis csak 33 százalék körüli védelmet jelent.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója a Sky Newsnak azt mondta: nagyon alaposan vizsgálják, hogy milyen fokú immunitást szereznek a beoltott emberek. Brit tudósok decemberben még úgy látták, hogy a klinikai vizsgálatok adatai szerint a Pfizer-vakcina a beadása után 10 nappal 89 százalékos védettséget ad.

Vallance a héten azt mondta: a tényleges hatékonysági ráta mindig ennél alacsonyabb volt, de szerinte nem lesz „olyan alacsony”, mint amit Izrael jelentett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!