A Nemzeti Népegészségügyi Központban is vizsgálják a brit variánst

2021. január 25. – 13:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg jobban vagy könnyebben tud kötődni az emberi receptorokhoz az elsőként Nagy-Britanniában feltűnt B.1.1.7 variáns egyik leginkább hangsúlyos, tüskefehérjét érintő mutációja, az N501Y, így akár kevesebb vírus is elég lehet belőle ahhoz, hogy megfertőzzön valakit, de ugyanez igaz lehet a dél-afrikai és az új brazil vírusra is – mondta Kis Zoltán virológus, a kutatás laborvezetője az M1-en az új brit variánsról, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központban is vizsgálnak.

Az MTI híre szerint Kis elmondta, hogy a mutáns vírust már izolálták, most a „felszaporításán” dolgoznak. A tervek szerint megvizsgálják, hogy az eredeti vírussal fertőzött betegek savója miként viszonyul a vírusmutációhoz. Kis szerint

ha azt tapasztalják, hogy az immunrendszer hasonló mértékben semlegesíti az új vírust, akkor egyelőre nem kell módosítani a vakcinát. Ha azonban a a vírusokban bekövetkezik annyi és olyan szintű mutáció, hogy azzal az immunrendszer már nem tud mit kezdeni, akkor a vakcinán változtatásokat kell majd végrehajtani.

A két nagy vakcinagyártó, a Pfizer és a Moderna egyelőre nem közölte, hogy vakcináik hatékonyságát befolyásolná az új variáns. Sőt, az elsődleges eredmények szerint a Pfizer vakcinája hatékony védelmet nyújtott az új, N051Y módosulásokkal szemben is.

Kis Zoltán elmondta az M1-en, hogy Dél-Afrikában már egyre jelentősebb a mutáns vírus térnyerése, Dánia és Hollandia pedig már arra készül, hogy pár hónapon belül új mutáns vírus veszi át a mostani helyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!