A vendéglátósok türelmét kéri az operatív törzs

2021. január 25. – 12:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra és a magyar emberek széles körű oltását végre lehet hajtani – monda Kiss Róbert alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

A vendéglátóhelyek üzemeltetőinek és tulajdonosainak türelmét és együttműködését kérte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Müller Cecília szerint kedvezően alakulnak Magyarországon a járványügyi adatok, főleg a környező országokéhoz hasonlítva, van ahol már megkezdődött a harmadik hullám, a mutációk pedig „fejtörést” okoznak. Az országos tisztifőorvos elismételte a korábban már közzétett napi adatokat, melyeket ebben a cikkünkben foglaltunk össze.

Hétfőn több mint 11 ezer, kedden több mint 25 ezer ember beoltásához elegendő vakcinaszállítmányt vár Magyarország a Pfizertől, vasárnap pedig a Moderna vakcinájából érkezik további 9000 fő beoltására elegendő adag. Az AstraZeneca az eredetileg tervezettnél kevesebb vakcinát tud szállítani, így hiába van Magyarországon engedélyezve, egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor és milyen mennyiségben tudunk hozzájutni az operatív törzs tájékoztatója szerint.

Az Oroszországból rendelt, egymillió ember beoltására elegendő Szutnyik V vakcina három részletben (30, 60 és 90 napon belül) érkezik Magyarországra

– mondta Müller Cecília. A tisztfőorvos szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden gyártási tételt külön ellenőriz majd.

„Ismert tény”, hogy a második adag vakcina beadása hevesebb reakciókat válthat ki (ez lehet bőrpír, hőemelkedés vagy egy-két napos láz, izomfájdalom és levertség), mert ilyenkor indul meg a „sejtes immunitás”, de mindez természetes, az oltóanyag hatásosságát mutatja, ezért nem kell tőle félni a tisztiorvos szerint.

A tájékoztató végén ezúttal is felolvasták az előre kiválogatott újságírói kérdéseket. Az ezekre adott válaszokból többek között az derült ki, hogy

  • kiránduláskor zöldterületeken nem kell maszkot viselni, de Kiss Róbert azt kérte, hogy ott se csoportosuljanak az emberek;
  • a NNK laboratóriuma minden vakcinának az összes különböző gyártási tételét egyenként vizsgája, hogy pontosan hány tételből származnak majd a beadható oltóanyagok, azt Müller Cecília egyelőre nem tudta megmondani;
  • a múlt heti összegzésig 1 775 000 fő regisztrált az oltásra online vagy a tisztifőorvosnak visszaküldött levélben.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!