Megelégelte egy nagykanizsai resti a korlátozásokat, azt ígérik, február elején kinyitnak

2021. január 22. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megelégelte a korlátozásokat, ezért február 1-jén kinyit a nagykanizsai Resti Presszó – osztotta meg a hírt Facebook-oldalán a vendéglátóhely. Azt írják, a korlátozásoknak eddig eleget tettek, de semmiféle támogatást nem kaptak a kormánytól, így három hónap után

„mi sem kívánjuk tovább támogatni a kormány munkáját, főleg azok után, hogy az semmiféle eredményre nem vezet!”.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete pénteken reagált a Resti Presszó Facebook-bejegyzésre. Álláspontjuk szerint a vendéglátóhely „kinyitása nem jogszerű, nem támogatható”.

Hozzáteszik ugyanakkor, „a vendéglátós kolléga elkeseredése emberileg érthető:

a jelenlegi támogatások ebben a formában sajnos nem elegendőek a munkahelyek megtartására és a vendéglátó egységek fenntartására.”

A testület szerint a tulajdonosok kifogytak tartalékaikból, a bértámogatások kifizetésével komoly gondok vannak,

tagjaik kilencven százaléka a novemberi bértámogatást se kapta még meg.

A tömeges oltások után jöhetnek az enyhítések

Azt írják, folyamatosan egyeztetnek az illetékesekkel, és támogatási kéréseiket rendszeresen eljuttatják a döntéshozókhoz. „Bízunk abban, hogy teljesítik azokat és mielőbbi mentőövet, további támogatásokat nyújtanak szektorunknak.

Szeretnénk minden vendéglátásban érintett kollégát óva inteni attól, hogy elégedetlenségük kinyilvánítására csatlakozzanak a fent említett kezdeményezéshez”

– zárják az MTI-nek eljuttatott közleményt.

Frissítés: A nagykanizsai presszó mellett a miskolci Lotti Presszó is azt írta pénteken, hogy február 1-jétől a megszokott nyitva tartással újra várnak mindenkit. „A további fennmaradásunkhoz és megélhetésünkhöz a rendeletek ellenére kinyitunk” – írják Facebook-oldalukon.

Orbán Viktor november 11-én jelentett be több korlátozó intézkedést a járvány megfékezésére. Bezárták többek közt az éttermeket, szállodákat, és csak elvitelre lehet ételt kérni vagy rendelni. A vendéglátóhelyeken csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, a vendégek csak addig lehetnek bent, amíg megkapják az elvitelre kért ételt.

Jelenleg februárig vannak érvényben a járványügyi szabályok, a miniszterelnök azonban arról beszélt péntek reggel a Kossuth rádióban, hogy addig nem lehet feloldani a korlátozásokat, amíg nincs átoltottság az országban.

Más országokban is lázadnak a vendéglátósok

Nem egyedüli eset a nagykanizsai resti lázadása, a Street Kitchen cikke szerint Lengyelországban már több vendéglátós is bejelentette, hogy január közepétől kinyitnak, mert már nem tudják eltartani a családjukat.

Ausztriában azonnal megjelent a rendőrség, amikor kinyitott egy étterem, és bezárták. Tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy számított erre, és el is fogadja, hiszen a rendőrségnek az a dolga, hogy betartassa a törvényeket. A törvényekkel viszont gond van szerinte, és úgy véli, valakinek el kell kezdenie a lázadást.

A lap szerint Olaszországban több tízezer vendéglátós döntött úgy január 16-án, hogy nem zár be este tízig. Ott egyébként hatig nyitva lehetnek.

A vendéglátósok túlélési technikáiról és nehéz helyzetéről a novemberi bejelentés után részletesebben is foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!