111 beteg meghalt, 1513 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt

2021. január 15. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1513 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 349 149 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 111 beteg, így az elhunytak száma 11 177 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 225 021 fő, az aktív fertőzöttek száma 112 951 főre csökkent – ami azt jelenti, hogy már kétszer többen gyógyultak meg, mint ahányan aktívan betegek a hatóságok adatai szerint. 4600 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 337-en vannak lélegeztetőgépen – számolt be az elmúlt 24 óra adatairól a koronavirus.gov.hu. Előző nap 1928 új fertőzöttről, 118 halálos áldozatról érkezett hír Magyarországról.

Péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy ha a magyar hatóságok engedélyezik, és az emberek a kínai vakcinát is választhatják, akkor olyan gyorsan tudunk oltani, hogy talán jóval nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket. A miniszterelnök szerint nincs kockázata a kínai vakcinának, ezért arra kéri az egészségügyi hatóságokat, hogy a lehető leggyorsabban mondjanak rá A-t vagy B-t. Szerinte erre néhány napon belül sor is kerülhet. (A Magyarországra érkező kínai oltóanyagról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

Hamarosan az oltási terv harmadik fázisa következik, és megkezdődhet a 60 év feletti krónikus betegségben szenvedő magyarok oltása, közéjük több mint 1 millió ember tartozik. Orbán szerint „tulajdonképpen” lenne is annyi kínai vakcina, amennyivel őket mind be lehetne oltani.

Az operatív törzs csütörtöki beszámolója szerint szerda estig 96 101-en kaptak oltást az országban, ehhez most már két, EU-ban engedélyezett vakcinát használnak – a Moderna és a Pfizer–BioNTech oltóanyagát –, de a kormány azon van, hogy további oltóanyagokat is szerezzen – ez utóbbiról már a kormányinfón esett szó.

A magyar kormány már az oltási program kezdete, december 26-a óta folyamatosan kritizálja a közös uniós vakcinabeszerzést koordináló Európai Bizottságot, amiért a vakcinák lassan és korlátozott mennyiségben érkeznek a tagállamokba. Ezért hónapok óta tárgyalásokat folytatnak orosz és kínai vakcinák beszerzéséről is, és ahogy azt a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter bejelentette, a kínai vakcináról meg is született a megállapodás.

A Sinopharm nevű kínai gyártóval állapodtak meg, és az első szállítmány akár egymillió adagos is lehet. Hogy mikor, az a miniszter szerint már csak attól függ, hogy a magyar hatóságok milyen gyorsan adják meg az engedélyt a vakcina bevetésére.

Bár azt már hosszú ideje kommunikálja a kormány, hogy kínai vakcinákról tárgyal, most először hangzott el konkrétan, hogy melyik gyártó készítménye érkezhet az országba. Ebben a cikkünben írtunk arról, hogy ez melyik kínai vakcina, és mit lehet tudni róla.

Az elsőként Nagy-Britanniában azonosított vírusvariáns már Magyarországon is jelen van, egyelőre nem extrém a helyzet a kórházak Covid-osztályain: erről Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára beszélt a 444.hu-nak. Azt mondta, a terhelés mérséklődése remélhetőleg javítja a túlélési esélyeket is, mivel így olyan beavatkozásokra is jut idő, amire amúgy nem. Vannak olyan műveletek, amelyekhez több ember szükséges egyszerre, ilyen például a lélegeztetőn lévő betegek hasra fordítása, ami túlsúlyos betegek esetén mindenképp több embert igénylő feladat. „Ezt nehéz volt megoldani, amíg mindenki csak rohant a betegek közt” – mondta.

A kamara információi szerint elég nagy arányban haltak meg az intenzív osztályra került covidos betegek az őszi csúcs idején, amihez Svéd szerint annak is köze volt, hogy az alacsony létszám és nagy rohanás miatt nem mindig tudták betartani a higiéniás szabályokat, ami pedig kórházi fertőzéseket hozhat magával. Arról nincsenek publikus adatok egyelőre, hogy ez milyen mértékben emelte a halálozást.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!