Lemondott annak a kínai vakcinagyártó cégnek az elnöke, amelyiktől a magyar kormány milliónyi oltóanyagot venne

2021. január 15. – 14:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott a kínai Sinopharm állami vakcinagyártó cég elnöke írja a CNBC. Li Cse-ming, az óriásvállalat elnöke személyes okokkal magyarázta döntését.

A cég leányvállalatának, a China National Medicines Corporationnak az igazgatója és ellenőrzési részlegének tagja, Lu Hiu szintén lemondott, és ő is személyes okokkal magyarázta távozását. Arra nem volt közvetlen utalás, hogy a lemondások az oltásokkal kapcsolatos munka eredményeként történtek volna.

December végén a kínai hatóságok jóváhagyták a Sinopharm pekingi székhelyű leányvállalata által kifejlesztett vakcinát általános bevezetésre. A vállalat közölte, az oltóanyag hatékonysága 79,34 százalék volt a harmadik fázisú tesztek után.

December 26-án Magyarországon is megkezdődött a koronavírus elleni oltóprogram a Pfizer–BioNTech vakcinájával, és azóta a Moderna oltóanyagából is érkezett kisebb mennyiség. A magyar kormány azonban folyamatosan kritizálja a közös uniós vakcinabeszerzést koordináló Európai Bizottságot, amiért a vakcinák lassan és korlátozott mennyiségben érkeznek a tagállamokba. Ezért Magyarország hónapok óta tárgyalásokat folytat orosz és kínai vakcinák beszerzéséről is.

Azóta kiderült, a kínai vakcináról is megszületett a megállapodás. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, mint mondta, a kormány megállapodott a Sinopharmmal,

és az első szállítmány akár egymillió adagos is lehet.

Hogy mikor, az a miniszter szerint már csak attól függ, hogy a magyar hatóságok milyen gyorsan adják meg az engedélyt a vakcina bevetésére. A témát ebben a cikkben jártuk körül.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!