Németországban és Nagy-Britanniában is rekordot döntött a halálesetek száma

2021. január 8. – 11:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő híreink a koronavírus-járványról pénteken.

A legfontosabb hírek Magyarországról:

  • Februárig biztosan fennmaradnak a korlátozó intézkedések, és az oltást Orbán Viktor is beadatja majd, amikor rákerül a sor – jelentette be a miniszterelnök a szokásos, péntek reggeli, Kossuth rádiónak adott interjújában. (Bővebben itt)
  • 2907 új fertőzöttet és 115 újabb halálos áldozatot regisztráltak az elmúlt 24 órában Magyarországon. (Bővebben erre)
  • Február elején indulhat a magyar–osztrák közös vakcinafejlesztés állatkísérleti szakasza. Miközben a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal közösen fejleszti a magyar koronavírus elleni vakcinát, a Pécsi Tudományegyetem is hasonló fejlesztésen dolgozik az osztrák Cebina céggel. Erről Jakab Ferenc virológus beszélt.
  • Eddig 2200 egészségügyi dolgozót oltottak be a Dél-pesti Centrumkórházban, és noha kezdetben volt némi vonakodás a vakcinával szemben a szakdolgozók részéről, de ez megszűnőben van, hiszen nem igazán tapasztaltak mellékhatást – mondta Vályi-Nagy István, az intézmény főigazgatója. Hozzátette: minden esetben ott tartják húsz-harminc percig az embereket, de egyelőre nem fordult elő semmilyen rendellenesség. A második adag oltóanyagot jövő héten kezdik el beadni azoknak, akik már december 26-án megkapták az elsőt. (MTI)
  • Már ötven egészségügyi dolgozó halt meg a koronavírus áldozataként Magyarországon. A Magyar Orvosi Kamara rendszeresen frissített listájában található sebész, szülész-nőgyógyász, beteghordó, ápoló is, de egy gyógyszerész házaspár is. (MOK)
  • Novák Hunor gyerekorvos kapott időpontot koronavírus elleni oltásra, miután előzőleg több oltóközpontot is hiába hívott. Azt írta, másodjára felvették neki a telefont, és vasárnap már mehet is. (Facebook / Novák Hunor)
  • Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár bejelentette, hogy jövő hét elején kiderül, melyik háziorvosi rendelők lesznek oltópontok. Még nem tudni, hogy a tervezett 5000-ből mennyi felel majd meg a követelményeknek.

A legfontosabb hírek külföldről:

  • Franciaországban is jóváhagyták a Moderna vakcináját. (France24)
  • Olaszországban már több mint 400 ezer embert beoltottak a mostanáig érkezett 918 ezer dózis Pfizer-BioNTech vakcinával. (MTI)
  • A jövő héttől csak azok utazhatnak be külföldről Angliába, akik indulásuk előtt koronavírus-szűrésen vesznek részt és a teszt eredménye negatív. (Bővebben erről itt)
  • Izrael már beoltott miniszterelnöke, a 71 éves Benjámin Netanjahu csütörtökön azt mondta, mindössze 12 hétre van szükség ahhoz, hogy a 9,3 millió lakosú országban minden 16 év felettit beoltsanak, ami annak köszönhető, hogy a vakcinát gyártó Pfizer cég felgyorsítja az oltóanyag szállítását az országba. (CNN)
  • Ausztráliában három napra lezárják Greater Brisbane-t, hogy meggátolják a fertőzés terjedését. Az ideiglenes lezárás mellett azután döntöttek, hogy az egy karanténhotelben dolgozó takarítónál kimutatták az elsőként Nagy-Britanniában azonosított vírusvariánst. A korlátozás a Brisbane-ben, Moreton Bayben, Ipswichben, Redlandsben és Loganben élőket érinti, néhány kivételtől eltekintve összesen 2,2 millió embernek otthon kell maradnia. (CNN)
  • Rekordot döntött a napi, koronavírussal összefüggő halálozások száma Németországban: az elmúlt 24 órában 1188 halálesetet rögzítettek. Eddig a legtöbb napi halálos áldozatot december 30-án jegyezték fel, akkor 1129-en vesztették életüket. Németországban ezen a héten jelentették be, hogy a hónap végéig biztosan meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket. (CNN)
  • Már a héten hatályba lép az ideiglenes Covid-törvény Svédországban, a kormány korlátozhatja a tömegközlekedést és a boltok nyitvatartását is (Bővebben itt)
  • Srí Lankán tavaly áprilisban tiltották be a vírus áldozatainak az eltemetését arra hivatkozva, hogy a holttestekből a talajvízbe került anyagok terjeszthetik a vírust. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az indokot megalapozatlannak nevezte, de a kormány pénteken megerősítette a járványban elhunytak holttesteinek elégetésére vonatkozó utasítását. (Hosszabban itt)
  • Engedélyezte a brit gyógyszerfelügyelet a Moderna oltóanyagának forgalmazását, a Pfizer-BioNTech- és az Oxfordi Egyetem/AstraZeneca-vakcina után ez a harmadik, amit alkalmazhatnak, ugyanakkor csak tavasszal várható, hogy megérkezik az országba. (MTI)
  • Január 21-én újabb EU-csúcsot tartanak a koronavírus-járvány elleni küzdelem jobb összehangolása érdekében, itt várhatóan a tagországok oltási kampányának összehangolására összpontosítanak majd. (MTI)
  • Január harmincadikán dönthet az EMA, az Európai Gyógyszerügynökség az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár oltóanyagának forgalmazási ajánlásáról. A brit gyógyszercég várhatóan a jövő héten nyújtja be a feltételes forgalombahozatali engedély iránti kérelmét. (MTI)
  • Az Európai Gyógyszerügynökség szerint a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájának egy fiolája öt helyett hat ember beoltását teszi lehetővé. Mint írták: ez azt jelenti, hogy 20 százalékkal több ember beoltása lehetséges. (MTI)
  • További 300 millió dózis vakcináról állapodott meg az EU és a Pfizer-BioNTech, ami azt jelenti, hogy a cég által idén előállított oltóanyagok fele az uniós tagállamokhoz kerül. Összesen 600 millió dózisnyi oltóanyagról állapodott meg az EU és a gyártó. (Reuters)
  • Horvátországban január végéig meghosszabbították az érvényben lévő korlátozásokat, az éttermek, kávézók, sportközpontok továbbra sem nyithatnak ki. Az oktatás folytatásáról még nincs döntés. (MTI)
  • Szlovénia hasonlóan járt el, további egy hétig érvényben marad a lakhelyelhagyási és az éjszakai kijárási tilalom az országban, ugyanakkor szombattól a beutazáshoz már elég lesz a gyorsteszt is. (MTI)
  • A tömeges teszteléseknyári kezdete óta pénteken volt a legmagasabb a halálesetek és az új fertőzöttek száma Nagy-Britanniában: 68 053 esetet regisztráltak, 1325-en haltak meg. Csak csütörtökön 649 ezer tesztet végeztek, tavasszal viszont csak napi 15-20 ezret. A vírus terjedési dinamikáját mérő R reprodukciós mutató alapján a következő napokban tovább fog növekedni a fertőzöttek száma. (MTI)
  • Dánia szombattól az összes országgal szemben szigorítja a beutazási szabályokat, hogy megakadályozza a vírus brit és dél-afrikai variánsának bejutását. A péntek éjféltől életbe lépő és január 17-ig érvényes szabályok szerint csak nyomos indokkal és 24 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet belépni az ország területére. A kormány úgy számol, hogy június végére az összes dán megkapja az oltás második adagját is. (The Guardian)
  • Németországban is mérföldkőhöz ért a járvány: az elmúlt 24 órában 1188-an haltak meg koronavírus következtében, ami az eddigi legmagasabb szám. A járványnak összesen 38 795 halálos áldozata volt eddig. Több mint 470 ezer embert oltottak be eddig a Pfizer-vakcina első adagjával. (MTI)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!