Izraelben elsőként Netanjahut oltották be

2020. december 19. – 23:20

Másolás

Vágólapra másolva

Elindítva a koronavírus-járvány elleni védőoltási kampányt, Izraelben elsőként Benjámin Netanjahu miniszterelnököt oltották be szombat este, írja az MTI.

A 71 éves kormányfő a televíziós kamerák előtt oltatta be magát a Tel-Aviv melletti Seba kórházban a BioNTech/Pfizer vakcinájával. Őt másodikként Juli Edelstein egészségügyi miniszter követte.

Vasárnap Reuven Rivlin államfőt fogják beoltani. A vezető államférfiak példájukkal arra akarják buzdítani az izraeli polgárokat, hogy ők is oltassák be magukat. Először az egészségügyi dolgozókat és a rizikócsoportba tartozókat fogják beoltani.

Fotó: REUTERS/Amir Cohen/Pool
Fotó: REUTERS/Amir Cohen/Pool

„Hiszek ebben a védőoltásban”

„Ez nagy nap Izrael számára” – mondta Netanjahu. „Hiszek ebben a védőoltásban” – tette hozzá. A világjárvány vége már a horizonton van, Izrael több millió oltóanyagot fog kapni – hangsúlyozta. Felhívta az izraelieket, hogy kövessék a példáját. A tervek szerint Izraelben naponta mintegy 60 ezer embert fognak beoltani.

Az új koronavírussal fertőzöttek napi száma időközben eddig nem látott csúcsot ért el, ezen a héten három napon is túllépte a 2800-at. A hatóságok újabb szigorításokat helyeztek kilátásba, ha a szám ismét túllépi a 2500-at.

Zöld igazolvány

Izraelben a fertőzések száma viszonylag enyhe kezdet után nyáron meredeken megemelkedett. Ez egyebek között a túl korán bejelentett lazítások következménye volt. Szeptember közepén a kormány egy második szigorítást vezetett be, aminek következtében a számok jelentősen csökkentek. Október közepétől a kormány fokozatosan ismét lazított, mire a fertőzések száma újra növekedni kezdett.

Akik beoltatják magukat, „zöld igazolványt” kapnak, amely különféle előnyökkel jár. Elkerülhetik a karanténkötelezettséget, látogathatják a nyilvános rendezvényeket és az éttermeket. Az igazolványt várhatóan a második oltás után két héttel kapják meg az érintettek.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!