Már a héten hatályba lép az ideiglenes Covid-törvény Svédországban, a kormány korlátozhatja a tömegközlekedést és a boltok nyitvatartását is

2021. január 8. – 14:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány héttel azután, hogy a svéd király, XVI. Károly Gusztáv azt mondta, 2020 borzalmas volt, és az ország megbukott járványkezelésből, a svéd parlament jóváhagyta a szigorúbb korlátozásokat lehetővé tevő Covid-19-törvényt, ami január 10-én, vasárnap már hatályba is lép, és egészen szeptemberig hatályban is marad. A törvény mögé az ellenzék is beállt.

A Dagens Nyheter azt írja, hogy a törvénnyel kapott jogok révén a kormány bezárathatja a bevásárlóközpontokat, az üzleteket, a konditermeket, a színházakat, mozikat, állatkerteket, múzeumokat, parkokat, strandokat, kempingeket, és korlátozhatja a kulturális eseményeket, a focimeccsek megtartását, de a privát szórakozóhelyek bérbeadását is. A közösségi közlekedésben és a belföldi légi közlekedésben is vezethetnek be szigorításokat.

Svédország egészségügyi minisztere, Lena Hallengren az ideiglenes törvényt azzal indokolta, hogy a vírushelyzet továbbra is súlyos Svédországban, és a kormánynak eszközökre van szüksége ahhoz, hogy ezt kezelni tudja. Mint mondta, használni is fogják a lehetőségeket. A törvény mögé az ellenzéki pártok is beálltak, ugyanakkor azt aggasztónak tartják, hogy a pandémiában érintett üzletek, munkáltatók és munkavállalók gazdasági megsegítésére nem tartalmaz kitételeket.

A törvényt eredetileg 2021. március 15-től 2022 márciusáig helyezték volna hatályba, de a vírushelyzet miatt ezt előbbre hozták. A különutas Svédországban mindössze tegnaptól, január 7-től ajánlják a közösségi közlekedésben résztvevőknek, hogy viseljenek maszkot, de nem szankcionálják, ha valaki másként jár el. Az egészségügyi dolgozóknak tegnapig szintén nem kellett maszkot hordaniuk, ez 7-től változott.

A találkozást legfeljebb egyszerre nyolc fő számára javasolják, a középiskolák zárva tartanak, ahogyan a templomok is, és a múzeumok, valamint az állatkertek nagy része. Az éttermekben pedig este nyolc óra után nem szolgálnak fel alkoholt az odaérkezőknek. Az országban nem az egészségügyi dolgozókat, hanem az idősotthonban élőket oltják majd először, illetve az időseket ápolókat. A 10,2 millió lakosú Svédországban eddig 9433-an haltak meg a koronavírus-fertőzés miatt.

Arról ebben a december végi cikkünkben írtunk bővebben, hogy Svédországban nem jött be a nyájimmunitás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!