Német egészségügyi miniszter: A vakcina az új koronavírustörzs ellen is hatásos

2020. december 20. – 22:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német egészségügyi miniszter, Jens Spahn szerint a meglévő koronavírus elleni vakcinák hatásosak a Nagy-Britanniában nemrég megjelent új vírustörzs ellen is. „Az eddigi ismeretünk szerint az új törzs nincs hatással az oltásokra” – mondta Spahn a ZDF közszolgálati csatornának, amikor beszámolt az európai hatóságok szakértőinek vasárnapi tanácskozásáról, írja az AFP.

A miniszter elsősorban a Pfizer/BioNTech-vakcinára utalt, aminek a beoltását már az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is elkezdték, és ami az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását is hamarosan megkaphatja. A német Egészségügyi Minisztérium szóvivője azt mondta, az Unió szakértői, köztük a berlini Robert Koch Intézet (RKI) munkatársai, vasárnap tanácskoztak a kérdésről.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a koronavírus új, 70 százalékkal fertőzőképesebb variánsát fedezték fel, főként Londonban és Délkelet-Angliában. Ezért ebben a térségben vasárnaptól szinte teljes zárlat lépett érvénybe, új járványkészültségi szintet is bevezettek. Matt Hancock egészségügyi miniszter vasárnap azt mondta, még nem sikerült ellenőrzésük alá vonniuk az új törzs terjedését.

Ezután több európai ország is bejelentette, korlátozásokat vezetnek be a Nagy-Britanniából érkezőkkel szemben, és az onnan induló repülőgépeket nem engedik leszállni a reptereiken. A WHO is bejelentette, hogy szoros kapcsolatban áll az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságaival és követi az új vírusváltozat terjedését. Az olasz Egészségügyi Minisztérium megerősítette, hogy egy olaszországi fertőzött szervezetében az új vírustörzset azonosították. A fertőzött és élettársa a napokban érkeztek Nagy-Britanniából a római Fiumicino repülőtérre, jelenleg karanténban vannak, írja a La Repubblica.

A járványhelyzet európai, országokra bontott alakulásáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!