A WHO is vizsgálja a gyorsan terjedő brit koronavírusmutánst

2020. december 20. – 07:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hollandia mától már nem is fogad repülőgépeket az Egyesült Királyságból.

A WHO egy Twitter-üzenetben bejelentette, hogy szoros kapcsolatban áll az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságaival és követi az új vírusváltozat terjedését. Mint a BBC írja, arra nincs bizonyíték, hogy az új koronavírustörzs halálosabb lenne, és az eddigi kutatások szerint az ismert vakcinák is hatnak ellene. Ugyanakkor Boris Johnson brit miniszterelnök közlése alapján e verzió terjedési sebessége 70 százalékkal gyorsabb, mint a korábban ismert vírusnak.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

A mutáns eddig elsősorban Délkelet-Angliában, például Londonban terjedt, a brit hatóságok szerint a visszaszorítása érdekében a korábbinál szigorúbb korlátozásokat kellett bevezetni. Ezekről itt olvashat. A brit bulvárlapok, így a Daily Mail képsorai alapján a britek tömött sorokban menekülnek Londonból. Ahogy a lap írja, nem a betegség elől, hanem elsősorban a Nagy-Britannia egyharmadát érintő drákói lezárások elől, mert olyan helyekre utaznak, ahol szabadabban megünnepelhetik a Karácsonyt. Ahogy a cikk fogalmaz „Merry Christmast szeretnének és nem Angry Christmast”, vagyis boldog és nem dühös karácsonyi ünnepeket.

Korábban Olaszországban lehetett tapasztalni, hogy amint a hatóságok részleges szigorításokat vezettek be, például az északi országrészben, a lakosság tömött vonatokban „menekült” délre, a rokonokhoz, így alighanem kis távolságtartással, jó sok fertőzött ember vitte a kórt délre. Vélhetően most ez történik Nagy-Britanniában is.

Hollandia máris közölte is, hogy az új változat miatt megtiltja a brit járatok fogadását. A tilalom vasárnap lépett hatályba, és legkésőbb január 1-ig marad érvényben – közölte a holland kormány.

A holland közegészségügyi hatóság azt javasolta, hogy a vírus ezen változatának bejutását minden lehető módon akadályozni kell, így az Egyesült Királyságból érkező utasok mozgásának korlátozásával, illetve ellenőrzésével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!