Müller Cecília: Még nem kezdődött el az influenzajárvány

2020. november 25. – 12:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megtartotta tájékoztatóját az operatív törzs ezen a szerdán is. Kiss Róbert és Müller Cecília egyaránt elsorolta a napi adatokat és statisztikákat, melyekről ebben a cikkünkben számoltunk be, illetve amelyek a koronavirus.gov.hu oldalon is megtalálhatók.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese többek között azt mondta el, hogy Budapesten kedden a rendőrök találtak egy sörözőt, ami a korlátozások ellenére is fogadott vendégeket, ráadásul senki nem viselt maszkot. A szabálysértők helyszíni bírságot kaptak, a helyet hatvan napra bezáratták.

Müller Cecília arról beszélt, hogy kicsit mérséklődve, de még mindig emelkedő tendenciát mutat a kórházban ápoltak száma, ez pedig megterheli az egészségügyet. Az országos tisztifőorvos szerint változik a járványgörbe, fontos eredmény, hogy a 47. héten 7 százalékkal kevesebb pozitív személyt regisztráltak Magyarországon, mint egy héttel korábban.

Hatodik hete közel azonos a regisztrált koronavírus-fertőzöttek életkori megoszlása: a leginkább érintett korosztály a 40–49 év közöttiek, őket követik a 65 év felettiek

– mondta Müller. Az összes regisztrált fertőzött 23 százaléka tartozik a 40–49 évesek közé, a 65 év felettiek a 16 százalékát, a 15 év alattiak pedig 4,1 százalékát teszik ki azoknak, akiknél kimutatták a koronavírust.

Az országos tisztifőorvos megint elismételte, hogy a magyar települések 91 százalékán regisztráltak Covid-19-fertőzötteket, de valószínűleg a többi helyen is jelen van a vírus.

Kérdeztünk, nem válaszoltak

Ma is több kérdést küldtünk az operatív törzsnek, amelytől azt is kértük, hogy ha a kérdéseink megválaszolására nem jut idő az online tájékoztatón, akkor írásban küldjék el válaszaikat. Többek között a következőkre lettünk volna kíváncsiak:

  • Kövér László mi alapján jelentette ki, hogy karácsonyig nem terveznek szigorítást? Az Operatív Törzs szerint lehet máris az ünnepekig tervezni? Melyek az idevágó előrejelzések?
  • A hivatalos adatközlés alapján TÖBB az aktív fertőzött, mint ahányan karanténban+kórházban vannak. Miért van több fertőzött, mint karanténos, kit számítanak bele a karanténban lévők közé a statisztikai adatközlésben?
  • Gulyás Gergely azt mondta csütörtökön, hogy megkezdik a szakosított szociális intézmények dolgozóinak tesztelését. Pénteken ez elvileg el is kezdődött. Eddig hány dolgozót teszteltek, hány fertőzöttet találtak a tesztek során? Milyen típusú intézményekben tesztelték a dolgozókat, és hogyan oszlott meg ezek között az elvégzett tesztek száma és a tesztelés során talált fertőzöttek száma?
  • Hogy fordulhat elő, hogy a koronavirus.gov.hu bizonyos esetekben több mint hét hónapja „adat feltöltés alatt” szerepel bizonyos haláleseteknél? Mikor töltik fel ezeket az adatokat?
  • Ez azt jelenti, hogy az érintett elhunytnak nem volt krónikus alapbetegsége, ami Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint az esetek 7 százalékát jelenti?
  • A Koronavírus Sajtóközpont/Operatív Törzs által közölt statisztikai adatokban mitől függően, általában hány napon belül jelenik meg egy-egy, a koronavírussal összefüggésbe hozható sajnálatos haláleset?
  • Az elhunytakra vonatkozó számadat mindig – ahogyan a koronavirus.gov.hu-n szoktak fogalmazni – a megelőző 24 órában történt halálesetekre vonatkozik?
  • A fertőzöttekre vonatkozó adatközlésben a pozitív teszteredmény esetén milyen gyorsan kerül fel valaki a statisztikai közlésbe?

Kérdéseinkre a tájékoztatón ezúttal sem válaszoltak. Egyéb újságírói kérdésekre viszont reagáltak. Kiderült, hogy azoknak a pedagógusoknak, akiknek a gyorstesztje pozitív lesz, izolálniuk kell magukat (jellemzően a saját otthonukban), és értesíteniük kell a háziorvosukat. A háziorvos rögzíti az adott pedagógus pozitivitását a rendszerben, ezután történhet meg a járványügyi kivizsgálás és a kontaktkutatás. Arról az egészségügyi hivatal dönt minden egyes esetben egyedi mérlegeléssel, hogy ki számít szoros kontaktszemélynek. Azt pedig, hogy a pedagógus által tanított osztályokra vagy akár az egész érintett iskolára vonatkozik-e bármiféle digitális munkarend helyi bevezetése, nem a járványügyi hatóság, hanem az oktatási hatóság dönti el a napi jelentések alapján.

Müller Cecília ezenkívül kérdésekre reagálva bejelentette, hogy még nem kezdődött el az influenzajárvány hazánkban.

Az influenzafigyelő szolgálat „folytatja a tevékenységét”, ahogy teszi azt minden év 40. hetétől a következő év 20. hetéig. Az idei influenzaszezonban eddig mindössze egyetlen B típusú influenzatörzset tudta kimutatni és további három úgynevezett rhinovírust. Az országos tisztifőorvos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy most a vizsgálatok „számosságát” elsősorban a koronavírus kimutatására fókuszálják.

Kiss Róbert pedig arról beszélt, hogy a polgárőrök a kormányhivatalok felkérésére nyújtanak segítséget a tesztelésben részt vevők szállításában, illetve „széles körű karitatív feladatokat” is ellátnak, például segítik az időseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!