Ezek voltak a legfontosabb történések hétfőn

2020. november 23. – 23:58

Másolás

Vágólapra másolva

Összeszedtük a koronavírus-járvány hétfői híreit:

  • 3891-re emelkedett itthon a koronavírus áldozatainak száma, az elmúlt 24 órában 91 embernél bizonyosodott be, hogy koronavírus okozta a halálukat. Többségük idős, krónikus beteg volt. 43 339-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 130 722 fő. Cikkünk a témában>>>
  • Világszerte 58 615 834-re nőtt a hivatalosan nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma 1 387 179, a gyógyultaké pedig 37 477 986.
  • „Küzdünk az iskolákban és az óvodákban, hogy ne kelljen azokat bezárni, a múlt héten az oktatási rendszerünk derekasan állta a próbát, és jó reményeink van arra, hogy ez ezen a héten sem változik meg” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs reggeli ülése után. A hét legnagyobb feladata szerinte a célzott tesztelés megindítása, ami tömeges és önkéntes lesz. Ehhez kétezer egyetemi hallgatót állítottak munkába.
  • A vásárlási idősáv ismételt bevezetését javasolták az Idősek Tanácsának tagjai – közölte Novák Katalin miniszter. A tavaszitól eltérően 1-2 órára csökkentenék a sávokat, de az idősek nem csak akkor vásárolhatnának. Cikkünk a témában>>>
  • Orbán Viktor nem sokkal később aztán Facebook-oldalán be is jelentette az idősek vásárlási sávját. A rendelet szerint hétköznap 9-11 óráig, hétvégén 8-10 óráig csak idősek lehetnek az élelmiszerüzletekben, drogériákban és gyógyszertárakban, de fontos, hogy nem csak akkor vásárolhatnak. A további részleteket ebben a cikkünkben olvashatja.
  • Meghalt Hausherr Ildikó háziorvos, a Révész utcai háziorvosi rendelő orvosa; ő a koronavírus első budapesti háziorvos áldozata. A MOK honlapján külön listán tartják nyilván a koronavírus egészségügyi áldozatait, ezen jelenleg 11 név szerepel.
  • Az V. kerületi polgármester kérésére kedd estétől megnyitja parkolóját a Fővárosi Önkormányzat a környéken lakók számára.
  • „Már több koronavírus elleni vakcina is az engedélyeztetési folyamat harmadik, vagyis a tömeges tesztelés fázisában jár a világban” – mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborvezetője. A vakcinák közül több is 90% feletti eredménnyel akadályozta meg, hogy a beoltottak megfertőződjenek, ami nagyon jó eredménynek számít.
  • Magyarország egyelőre nem áll készen a BioNTech vakcinájának fogadására a frankfurti szállítmányozók szerint. Egyelőre 25 ország tudja biztosan fogadni a vakcinát, Lengyelország és Írország sincs köztük. Cikkünk a témában>>>
  • Az AstraZeneca vakcinája 70 százalékban hatásos. Olcsóbb és könnyebb tárolni, mint a jelentősen sikeresebb vakcinákat, így ha megkapja az engedélyt, az Oxford-AstraZeneca-védőoltás is népszerű lehet. Cikkünk a témában>>>
  • Leöltek ezer nyércet egy észak-franciaországi farmon, mert koronavírust találtak az állatokban. A fertőzött farm négy munkatársát elkülönítették, mindegyik farmon megerősítették a biztonsági intézkedéseket és a megfigyelést.
  • Negatív lett az új tesztje a koronavírussal korában megfertőződött Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. Hétfőn már munkába állt hivatalában. Az ukrán elnök tesztje november 9-én lett pozitív. Néhány nappal később kórházba vonult, de szövődménymentesen vészelte át a fertőzést.
  • Olaszországban már több mint 50 ezer halálos áldozata van a járványnak. Egy nap alatt 630 beteg veszítette életét, ami enyhe csökkenést jelent az utóbbi napokhoz képest. Most először csökkent az aktív fertőzöttek száma, amely most meghaladja a 796 ezret.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!