Hétköznap 9–11 óráig, hétvégén 8–10 óráig csak idősek lehetnek a boltokban

2020. november 23. – 10:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A vásárlási idősáv bevezetését javasolták az Idősek Tanácsának tagjai, de a tavaszitól eltérő gyakorlattal – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn, a tanácskozás után a közmédiával, amit az MTI szemlézett.

Frissítés 12:20-kor: Orbán Viktor a Facebook-oldalán jelentette be, hogy kormányrendeletet adtak ki az idősek vásárlási sávjáról, eszerint hétköznap 9–11 óráig, hétvégén 8–10 óráig csak idősek lehetnek a boltokban, de fontos, hogy nem csak akkor vásárolhatnak.

Frissítés 17:55-kor: Délután megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, amely szerint a védett sáv csak az élelmiszerüzletekre, a drogériákra és a gyógyszertárakra vonatkozik. Ezekben az üzletekben az ott dolgozókon kívül csak 65 éven felüliek tartózkodhatnak hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között, valamint szombaton és vasárnap 8 és 10 óra között. A rendelet azt is egyértelműsítette, hogy a 65 éven felüliek a védett vásárlási idősávon kívüli időszakban is szabadon látogathatják a boltokat.

Novák Katalin a közmédiának azt mondta, hogy a javaslat szerint az idősek vásárlási idősávja háromról egy-két órára csökkenne, valamint csak hétköznapokon és olyan időpontban lenne, amikor amúgy is kicsi a boltok forgalma. Fontos az is, hogy az idősek a nekik fenntartott időn kívül is, bármikor szabadon vásárolhassanak.

A tárca nélküli miniszter a Facebook oldalán azt írta, hogy „az Idősek Tanácsa véleményét meghallgatva azzal a javaslattal élünk miniszterelnök úr felé, hogy újra legyen egy kizárólag az idősek számára elérhető vásárlási sáv. Figyelembe véve a tavaszi tapasztalatokat a hétköznapokon ez nagy segítség lenne számukra”. Novák Katalin a közmédiának azt mondta, bízik abban, hogy gyors döntés születik az ügyben.

Ábrahám Katalin, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület XI. kerületi szervezetének elnöke azt hangsúlyozta: a vásárlási idősáv bevezetésére azért van szükség, mert az idősek egy része megnyugtatónak találja, ha külön idősávban, biztonságosan tud vásárolni. Emellett azonban az is fontos, hogy az érintettek ezen az idősávon kívül is elmehessenek vásárolni, mivel sokan nyugdíjasként is dolgoznak – magyarázta.

Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsának egyik tagja azt is felvetette, hogy az üzletek a nyitvatartási idő mellett tüntessék fel azt is, mikor a legkisebb a forgalmuk, ezzel segítve azokat az időseket, akik nem tudják a bevásárlást a nekik fenntartott idősávban elintézni.

Orbán Viktor kormányfő nem sokkal később a Facebook-oldalán adott tájékoztatást róla, hogy a javaslatot elfogadták, kormányrendeletet adtak ki, amely azt szabályozza, hogy hétköznaponként 9–11 óra, hétvégén 8–10 óra között az idősek védett sávban vásárolhatnak, tehát ebben az időszakban csak ők lehetnek a boltokban. Az idősek bármikor vásárolhatnak, de a védett idősávban csak ők. Mint Orbán elmondta, „világosan látszik a statisztikákból, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály továbbra is a szüleink és a nagyszüleink korosztálya, ez a rendelkezés őket védi”. Az sem Orbán Viktor, sem Novák Katalin bejelentéséből nem derült ki, hogy az új rendelkezés a tavaszihoz hasonlóan a 65 éven felüliekre vonatkozik-e. A részletszabályok a Magyar Közlönyben jönnek majd ki.