Az AstraZeneca vakcinája 70 százalékban hatásos, de még így is népszerű lehet

2020. november 23. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

70 százalékkal csökkentette a Covid-tünetek kialakulásának esélyét az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztésű vakcinája – írja a BBC. Bár egyelőre kevésbé tűnik hatásosnak, mint a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna 95 százalékos sikerű oltóanyaga, mégis népszerű lehet majd, ha megkapja a szükséges engedélyeket.

Ennek az az oka, hogy jelentősen olcsóbb és sokkal egyszerűbb szállítani, mint a két másik vakcinát. A BioNTechét például -70 fok alatt kell szállítani, és egyelőre nem sok ország áll készen a fogadására. Ezenkívül a kutatók szerint további tökéletesítés után akár 90 százalékra is fel tudják tornázni a vakcina nyújtotta védelmet.

Egy hasonló oltóanyag előállítása békeidőben akár tíz évig is tarthat – ehhez képest ezt a vakcinát tíz hónap alatt fejlesztették ki. Bár a teszteken viszonylag sikeresnek és biztonságosnak bizonyult, még sok vizsgálaton át kell esnie, mielőtt megkapja a szükséges engedélyeket.

A tesztek során 20 ezer emberen vizsgálták a vakcina hatását. Az alanyok egyik felét az Egyesült Királyságban, a másikat Brazíliában oltották be. Azok között, akik a valódi vakcinát kapták meg (két adagot), 30-an mutattak Covid-19-re utaló tüneteket, míg a placebót kapók közül 101-en betegedtek meg.

A kutatók egy meglepő eredményt tapasztaltak: ha valaki két nagy adagot kapott, akkor 62 százalékos lett a védettsége, de azoknál, akik először egy alacsonyabb, majd egy magasabb dózist kaptak, 90 százalékos eredményt mértek. Az utóbbi esetben a tünetmentes fertőzöttek aránya is ritkább volt, de még nem tudják, miért.

„Ez akár azt is jelentheti, hogy meg tudjuk állítani a vírus terjedését”

– mondta Andrew Pollard professzor, a kutatás egyik vezetője.

Az oxfordi vakcinát akár hűtőben is lehet tárolni, nincs szükség sarkköri körülményekre, valamint míg a Pfizer-vakcina adagja nagyjából 15 font és a Modernáé 25, addig az oxfordi mindössze 3 fontba kerül.

Az AstraZeneca 3 milliárd adag előállítását tervezi, amit világszerte terjesztene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!