Kijárási korlátozások Csehországban, tömegével zárják be a boltokat a járvány miatt

2020. október 21. – 07:54

frissítve

Az összes fontos szerdai hír a koronavírus-járványról egy helyen. Folyamatosan frissülő cikk, időnként töltse újra az oldalt.

21:49 – 27 ezer új fertőzöttet azonosítottak Nagy-Britanniában

Az elmúlt 24 órában 26 688 fertőzöttet szűrtek ki, ez a koronavírus-járvány kezdete óta a legmagasabb, tesztekkel kimutatott napi fertőzésszám.

Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója szerint a napi fertőzésszám emelkedése azt mutatja, hogy jóval többet tesztelnek most, mint tavasszal. Szerinte a járvány márciusi-áprilisi tetőzésének idején is voltak olyan időszakok, amikor meghaladta a százezret az új koronavírus-fertőzések napi száma, csak az akkori tesztelési kapacitások miatt ennek valószínűleg csak a töredékét, 5-6 ezer embert tudtak azonosítani.

Boris Johnson miniszterelnök azt mondta, Nagy-Britannia jó úton halad, hogy október végéig 500 ezer koronavírus-tesztet végezhessenek naponta, a későbbi cél pedig a napi egymillió szűrővizsgálat lenne. Országszerte eddig több mint 28 millió koronavírus-tesztet végeztek, ezek közül szerdáig 789 229 lett pozitív.

21:09- Spanyolországban már több mint egymillió fertőzött van

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban több mint 6000 új esetet igazoltak PCR-tesztekkel, az esetszám kedd óta 17 ezer fővel emelkedett Spanyolországban.

Az észak-spanyolországi Navarrában a legmagasabb a fertőzöttek száma, itt százezerből 1021-en kapták el a vírust. Csütörtöktől korlátozzák a tartomány területéről a szabad ki- és belépést, és bezárják a vendéglátó egységeket is hét hétre.

Október 11. és 17. között nagyjából 750 ezer PCR-tesztet végeztek el az országban az állami és magán laboratóriumokban, ezeknek 12,4 százaléka lett pozitív. A spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ szerint, a jelenlegi tesztelési kapacitásokkal a koronavírusos esetek 70 százalékát sikerül azonosítani.

20:58 – Koronavírusos a német egészségügyi miniszter

Szerda délután kapta meg pozitív koronavírus-tesztjét Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter, megfázásos tünetei voltak, az állapotáról bővebben nem adtak tájékoztatást.

A miniszter szerda délelőtt még részt vett egy kormányülésen, de a kormány többi tagjának ennek ellenére- a szigorú higiénés szabályok betartására hivatkozva – nem kell karanténba vonulnia.

Jens Spahn a járványügyi védekezés egyik fő irányítója Németországban a kancellár, Angela Merkel és a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler mellett.

19:02 – Rekord: meghaladta a 15 ezret a napi fertőzésszám Olaszországban

Olaszországban 15199 új Covid-fertőzött beteget regisztráltak az elmúlt 24 órában. Ez a koronavírus-esetek számának legmagasabb napi növekedése a pandémia kezdete óta, írja a Guardian. Kedden 127 ember halt meg koronavírus miatt, az elhunytak száma 36 832-re nőtt. A megerősített esetek száma csaknem 450 000 volt.

A szomorú rekord elérését már napközben sejteni lehetett, mivel a koronavírus első hullámában legsúlyosabban érintett olasz régió, Lombardia szerdán több mint 4000 esetet jelentett. A régióban ezért csütörtökön bevezetik az éjszakai – este 11 óra és hajnali 5 óra közötti – kijárási tilalmat.

16:55 – Karanténba kerültek a mohácsi kórház intenzív osztályának dolgozói

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere a közösségi oldalán osztotta meg a Mohácsi Kórház lakossági tájékoztatóját, ami szerint az intézmény Központi Aneszteziológiai és Intenzív Osztályán dolgozók karanténba kerültek a koronavírus miatt. Az újonnan érkező betegek felvételét is felfüggesztették ideiglenesen. Az intenzív ellátást igénylő betegeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt intézménybe irányítják.

A tájékoztató szerint viszont a Belgyógyászati Osztály október közepén elrendelt felvételi zárlatát feloldják, előre láthatóan október 26-tól tudnak fogadni a betegeket. A többi osztályon a betegfelvétel zavartalanul működik.

16:34 – Horvátországban a járványügyi rendeletek megszegőinek megbüntetésére koncentrálnak

Horvátországban a hatóságok a koronavírus-járvány megfékezésére hozott rendeletek megszegőinek megbüntetésére fognak összpontosítani – jelentette ki Davor Bozinovic belügyminiszter, miközben szerdára ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában. A tárcavezető kiemelte: a szankciók főleg a vállalkozókat érintik majd, azokat, akik eseményeket szerveznek, valamint gazdasági tevékenységet folytatnak. Úgy vélte: nem kellene újabb korlátozásokat hozni, ha a már bevezetett intézkedéseket mindenki úgy betartaná, ahogy azok elő vannak írva.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által szerdán közzétett adatok szerint kedden a múlt heti rekord közel kétszeresével, 1503-mal 15 982-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Nyolc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 200-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 333-an vannak kórházban, közülük 55-öt ápolnak intenzív osztályon. Az országban kedd éjféltől éjszaki kijárási tilalom lépett életbe. Emiatt több százan tüntettek este Mariborban.

15:05 – Egészségügyi maszkot gyártó üzemet adtak át Abaújszántón

Naponta 15 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd az állami tulajdonban lévő Kézmű-ERFO-Főkefe-cégcsoport abaújszántói gyáregysége, amit szerdán adtak át. A beruházás a gépsorokkal együtt 100 millió forintba került, az üzemben főleg megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára az üzem átadásán azt mondta: a kormány 2010-től arra törekszik, hogy az emberek megélhetésének középpontjában a munka legyen, olyan legyen a társadalom és a gazdaság, hogy mindenki munkából tudja eltartani magát.

A beruházásnak köszönhetően a telephelyen felújítottak egy korábban nagyon rossz állapotú csarnokot, amelybe szájmaszkgyártó gépsort telepítettek. Az itt gyártott első 150 ezer maszkot Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szociális intézményeknek ajánlják fel. (MTI)

14:59 – Lengyelországban a felsősök is áttérnek vegyes vagy távoktatásra

A koronavírus-járvány lassítása érdekben Lengyelországban az általános iskolák felső tagozatai is áttérnek vegyes vagy távoktatásra – jelentette be szerdai parlamenti beszédében Mateusz Morawiecki kormányfő. Közel egyórás felszólalásában Morawiecki a járvány felgyorsulásának esetére tett előkészületekről számolt be. A parlamenti alsóház, a szejm szerdán napirendjére tűzte a koronavírus-járvány alatt nyújtott orvosi ellátásról szóló törvénymódosítási tervezeteket.

A középiskolák és a felsőoktatási intézmények már hétfőn áttértek távoktatásra azokban a lengyelországi járásokban, amelyeket a fertőzöttek magas száma miatt veszélyeztetett, piros övezetnek minősítettek – vagyis az ország területének mintegy felén. Az általános iskolák felső tagozatairól a válságstáb szerdai ülésén döntenek hivatalosan. A kormány a lehetséges legrosszabb forgatókönyvekre készül. (MTI)

14:57 – Tovább romlik a járványhelyzet Szlovákiában

Tovább romlik a járványhelyzet Szlovákiában, kedden 2202 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumokban, ami az eddigi legmagasabb napi szám. Az elvégzett 13 800 teszt is megközelítette az eddigi tesztelési rekordot – közölte az egészségügyi információk nemzeti központja szerdán. Igor Matovic kormányfő újságíróknak nyilatkozva nem zárta ki, hogy a fertőzöttek napi száma még a héten elérheti a háromezret is. A szlovákiai kórházakban jelenleg 844 beteget kezelnek,és ez a szám, jegyezte meg Matovic, egy hónapon belül akár ötezerre is emelkedhet. Meggyőződése, hogy ezért mindenképpen újabb óvintézkedésekre lesz szükség. Az országos válságstáb csütörtökön Pozsonyban ül össze, és megvitatja a további teendőket. (MTI)

13:18 – Korlátozások Csehországban: tömegével zárják be a boltokat, nem lehet akárhová menni

Új óvintézkedéseket, a közéletet és a gazdasági életet tovább korlátozó döntéseket hozott a cseh kormány szerda délelőtti rendkívüli ülésén a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. Csütörtöktől kezdve Csehországban az alapszükségleti termékeket árusító boltokon kívül bezárják az összes üzletet és szolgáltatást – jelentette be Andrej Babis kormányfő az ülés utáni sajtótájékoztatón.

Korlátozzák a lakosság szabad mozgását is, kivételt képez a munkahelyre való eljutás, a szükséges bevásárlás és az egészségügyi központok felkeresése. Az új korlátozó intézkedések november elejéig maradnak érvényben.Andrej Babis elnézést kért a lakosságtól és a vállalkozóktól az intézkedések okozta problémákért, de hangsúlyozta, hogy „a döntést a lakosság életének védelme érdekében” hozta meg a kormány. A kormányfő elmondta: az eddigi óvintézkedések nem hozták meg a várt eredményt, a járvány gyorsan terjed, ezért radikális lépésekre volt szükség, mert különben a prognózisok szerint november elején összeomlik a cseh egészségügyi rendszer. (MTI)

13:17 – Újabb szigorítások jöhetnek Ukrajnában

Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, újabb csúcsokat döntött szerdára, és a kormányzattól olyan értesülések szivárogtak ki, amelyek szerint még az év végéig bizonyosan újabb, központilag bevezetendő szigorítások várhatók. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt napon is ezernél több Covid-beteget kellett kórházba szállítani. Jelenleg csaknem 23 ezer ágyat foglalnak el koronavírusos vagy fertőzésgyanús betegek az ország egészségügyi intézményeiben. Az Obozrevatyel ukrán hírportál közben több, egymástól független kormányzati forrástól úgy értesült, hogy még idén további szigorításokat vezethetnek be, különösen ha a napi új betegszám eléri a tízezret, illetve ha a kórházak leterheltsége tovább növekszik. (MTI)

11:30 – Operatív törzs: 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14 gyerek

Szerdára meghalt újabb 48 beteg, ami minden eddiginél több, így a halottak száma 1259-re emelkedett. A halottak 6 százalékának nem volt semmilyen alapbetegsége, mondta az operatív törzs a szerdai sajtótájékoztatóján. 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14 gyerek. A kórházba kerültek közül 201-en vannak lélegeztetőgépen, köztük nincsenek gyerekek. A fertőzöttek 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó.

Csütörtöktől megnyitják a magyar-ukrán határnál a Barabás úti átkelőhelyet, ami nyitva lesz minden nap 7-19 óra között.

11:02 – Izraelben tovább csökkent az új fertőzések száma a zárlat után

Egy hónapos zárlat után tovább mérséklődött Izraelben új koronavírus-fertőzések száma. Bőven az első nyitási fázishoz meghatározott napi kétezer új eset alatt volt a kedden közel 40 ezer tesztből megtalált 1165 új vírushordozó (ez kevesebb mint 3 százalék). Egy hónappal ezelőtt, a zárlat bevezetésének idején már napi 8000 körül járt ez a szám, és 15 százalék körül volt a pozitív tesztek aránya. Ilyen kevés új esetet több mint három hónappal ezelőtt mértek. Lassan, de folyamatosan csökken a súlyos betegek száma is, az ország településeinek jelentős része már zöld besorolású, vagyis alig vannak koronavírus-hordozóik. Noha vannak még piros települések is, amik elsősorban ultraortodox vallású városok, jelentős részben ott is megnyitották a talmud tórákat, a helyi általános iskolákat. (MTI)

10:37 – Meghalt a koronavírussal kezelt nyíregyházi kórházigazgató

Szerdán meghalt Dr. Adorján Gusztáv, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója – erősítette meg a hírt a Telexnek Vitkai Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház szóvivője. Dr. Adorján Gusztávot október elején szállították Budapestre, mert koronavírus-fertőzése miatt kórházi ellátásra szorult és állapota súlyos lett. Az igazgató 66 éves volt.

09:56 – 48 koronavírus-fertőzött halt meg, 1423-an betegedtek meg

1423 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 50 180 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 48, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1259 főre emelkedett, 14 905-en pedig már meggyógyultak. 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 34 016 fő. Az aktív fertőzöttek 30 százaléka, az elhunytak 39 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti.

09:10 – A mentősök már használják az antigénalapú gyorsteszteket

Múlt hét óta használják az új, antigénalapú gyorstesztet a mentősök Magyarországon –mondta az InfoRádió érdeklődésére Győrfi Pál. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról is beszélt, hogy először mintegy harmincezer darabos készletet kaptak erre a célra, később pedig kapnak még utánpótlást, ha ez elfogyott.

08:57 – Többen megfertőződtek a stábban, leállították az új Friderikusz-műsor forgatását

Alig pár részt forgattak csak le Friderikusz Sándor új műsorából, máris le kellett állítani a felvételeket, mert a Blikk információi szerint a stábtagok közül többen is megfertőződtek koronavírussal. „A kialakult vírushelyzetet a mindennapok részének tekintjük, így a produkciók felkészülnek az ebből adódó helyzetek kezelésére. Az Életünk története című jövőutazó talkshow Covid–19-fertőzés miatti ideiglenes leállása nem veszélyezteti a műsor képernyőre kerülését. A szükséges egészségvédelmi intézkedéseket a műsor gyártója megtette, és a jövőben is eszerint folytatódnak majd a munkálatok” – közölte az RTL Klub sajtóosztálya. A műsor novemberben indul. (Blikk)

07:49 – Repülőgépen halt meg egy fiatal nő koronavírusban

Még júliusban repült Arizonából Texasba egy harmincas éveiben járó nő, amikor légzési nehézségei lettek, ám hiába kapott oxigént, még a gépen életét vesztette. A nőnek egyébként is voltak más betegségei, de a hatóságok úgy sejtették, más is állhatott a háttérben: és mint mostanra kiderült, a nő koronavírus-fertőzött volt, ezért halálát a koronavírusos elhalálozások közé számítják. (CBS)

07:28 – Bulgáriában csütörtöktől a szabadban is kötelező maszkot viselni

A diagnosztizált koronavírusos esetek emelkedése miatt Bulgáriában csütörtöktől a szabadban is kötelező lesz a maszkviselés – jelentették be kedden este az új intézkedést, ami november végéig marad érvényben. Kedden rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma: 1024 új esetet regisztráltak, amely 629-cel több az előző napinál; egyes vidéki régiókban válságosra fordult a helyzet, a kórházakban nincs elegendő ágy, sem egészségügyi dolgozó az egyre több beteg gyógyításához. Az országban június 22-e óta kötelező a védőmaszk viselése a közintézményekben és a tömegközlekedési eszközökön, illetve a higiéniai előírások és a társadalmi távolság betartása. (MTI)

07:20 – 40,7 millióan fertőződtek meg koronavírussal a világon

A világon már 40 728 371 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 123 967, a meggyógyultaké pedig 27 846 487 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 40 344 310 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 117 539, a gyógyultaké pedig 27 627 761 volt. A legfertőzöttebb országnak számító Egyesült Államokban már 8 273 427 embert fertőzött meg, 220 992-en haltak bele, 3 295 148-an meggyógyultak. Indiában 7 597 063 fertőzöttet, Brazíliában 5 273 954-et jegyeztek fel eddig. (MTI