A mentősök már használják az antigénalapú gyorsteszteket

2020. október 21. – 08:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt hét óta használják az új, antigénalapú gyorstesztet a mentősök Magyarországon –mondta az InfoRádió érdeklődésére Győrfi Pál. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról is beszélt, hogy először mintegy harmincezer darabos készletet kaptak erre a célra, később pedig kapnak még utánpótlást, ha ez elfogyott.

„Az eljárás eleje nagyon hasonló a PCR-tesztéhez, hiszen itt is garatból történik a mintavétel, utána azonban a mintát egy speciális oldatban elvegyítjük, ebből cseppentünk rá egy tesztcsíkra, amely 15 perc alatt eredményt is hoz” – részletezte a folyamatot Győrfi, az eredményről pedig azt mondta, hogy ha az pozitív, akkor az több mint 95 százalékos biztonsággal azt jelenti, hogy az illető fertőzött.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

A hagyományos PCR-tesztet ez nem váltja ki, a 750 mentőegységet abban segíti, hogy hová vigyék a beteget. Pozitív eredmény esetén, írja az Infostart, a megfelelő kórház Covid-osztályára kerül a beteg, negatív eredménynél pedig Covid-gyanús betegek közé.

Szlovákiában múlt vasárnap döntöttek arról, hogy az egész lakosságot letesztelik antigéngyorsteszttel, ezek és a többi teszt működéséről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. >>>>>>>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!