Karantén vár arra, aki nem vesz részt az országos tesztelésen Szlovákiában

2020. október 20. – 20:01

Másolás

Vágólapra másolva

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában, aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia, jelentette be Igor Matovič miniszterelnök Szlovákia biztonsági tanácsának keddi ülése után Pozsonyban.

A pozsonyi kormány vasárnap döntött arról, hogy az ország egész lakosságát koronavírustesztnek vetik alá. Az országos akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, a hét végén kezdődik el néhány, a koronavírus-járvány által leginkább veszélyeztetett járásban próbateszteléssel. A tesztelés többségét két hétvégén – október 30-a és november 1-je, valamint november 6-a és 8-a között – fogják lebonyolítani.

Szlovákiának 5,3 millió lakosa van, az embereket antigén-tesztnek vetik alá, amelyből az állam 13 millió darabot rendelt. Előnyük a PCR-rel szemben, hogy olcsóbbak és gyorsabbak, az eredmény már 15-30 percen belül elkészülhet. Nem annyira megbízhatóak viszont, mert jellemzően a fertőzés csúcsán működnek a legjobban, amikor a szervezet a legtöbb vírust üríti, de nem jelzik a fertőzés elejét vagy végét (az antigén tesztekről ebben a cikkünben olvashat részletesen).

A Telex további friss cikkeiért kattintsanak ide!

A szlovák biztonsági tanács ülésén Zuzana Čaputová államfő is részt vett, aki korábban kifogásolta, hogy először a sajtóból értesült a tervekről. Matovič ugyanis az európai uniós vezetők múlt heti csúcstalálkozóján elképzeléseit megosztotta néhány kollégájával anélkül, hogy előzőleg minderről tájékoztatta volna országa elnökét. Matovič később elismerte, hogy hibázott, és elnézést kért az államfőtől, írja az MTI.

A hivatalos közlések szerint az egész országban 6000 tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. Egy-egy tesztelőhelyen átlagban hét-nyolc emberre lesz szükség, akikhez még önkéntesek is társulnak. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bekapcsolják. Jaroslav Naď védelmi miniszter azt mondta, hogy a hadsereg 8000 katonát mozgosított a tesztelés lebonyolítására. A szükséges fertőtlenítéseket szintén a katonák fogják biztosítani. Itt írtunk bővebben arról, hogyan zajlana a tesztelés.

A kormány országos koronavírus-tesztelési terve egyébként nem talált egységes fogadtatásra Szlovákiában. Sokan, köztük például a magánorvosok szövetsége, vitatják ezt a döntést, a települések polgármesterei pedig a hatékony és praktikus kommunikációt hiányolják az állam részéről.

„Nem készítették elő megfelelően, helytelen és veszélyes az átfogó országos tesztelés” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a magánorvosok szövetsége. A szövetség szerint a terv számos kérdést vet fel, ezért javasolják a leállítását és azt, hogy tárgyaljanak róla.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter felhívással fordult az egészségügyi dolgozókhoz és a diákokhoz, hogy segítsenek az akció lebonyolításában.

A szlovákiai kórházakban jelenleg 638 beteget kezelnek, akik közül 51 szorul lélegeztetőgépre. Hétfőn 860 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Kövess minket Facebookon is!