Így fogják letesztelni Szlovákia teljes lakosságát koronavírusra

2020. október 19. – 20:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákiában a hétvégén négy északi járás teljes lakosságát tesztelik le koronavírusra, majd pedig október 30. és november 1., illetve november 6. és 8. között az ország teljes lakosságát vetik Covid teszt alá, írja a Paramter.sk.

A több mint 5 millió lakosú országban mindenki számára elvégeznek egy antigén-tesztet. A tesztekből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. Ezek a tesztek az eddig megszokott PCR-tesztekkel ellentétben nem a vírus örökítőanyagát, hanem egy bizonyos fehérjéjét mutatják ki. Előnyük a PCR-rel szemben, hogy olcsóbbak és gyorsabbak, az eredmény már 15-30 percen belül elkészülhet. Nem annyira megbízhatóak viszont, mert jellemzően a fertőzés csúcsán működnek a legjobban, amikor a szervezet a legtöbb vírust üríti, de nem jelzik a fertőzés elejét vagy végét (az antigén tesztekről ebben a cikkünben olvashat részletesen).

Az országban közel 5997 mintevételi helyet alakítanak ki, amelyek nagyrészt megfelelnek a szavazóköröknek, azaz nagyrészt iskolákban, kultúrházakban lesznek. Egy-egy tesztelőhelyen átlagban 7 emberre lesz szükség a vizsgálatokhoz. Az akció lebonyolításában a hadsereg is részt vesz. A most következő hétvégén lesz „a tesztelés tesztelése”, amikor négy járásban próbálják ki a folyamatot.

Az embereket névsor alapján hívják be tesztelésre. Jaroslav Naď védelmi miniszter azt mondta: senkinek nem kell hazautaznia, mindenkit letesztelnek majd ott, ahol éppen tartózkodik, vagyis a Pozsonyban dolgozó kelet-szlovákiaiakat például Pozsonyban. Ha valaki a kijelölt időben nem tud megjelenni a teszten, az a nap folyamán máskor is leteszteltetheti magát.

A Telex további friss cikkeiért kattintsanak ide!

A részletekről még sok a bizonytalanság. Az Új Szó azt írja, a kormány még nem jutott egységes álláspontra abban, hogy a tesztelés kötelező lesz-e. „Elképzelhető olyan forgatókönyv is, hogy a tesztelést nem teszik kötelezővé, de azt, aki nem megy el rá, megbüntetik. A büntetés lehet pénzbírság, vagy akár valamilyen állami járulék csökkentése” – írja a pozsonyi lap. Jelenleg úgy tűnik, hogy csak a tízévesnél idősebbeket fogják tesztelni.

A tesztelés helyszínén az adminisztráció elvégzése után az egészségügyisek mintát vesznek az orrgaratból. A mintavétel után a tesztelteknek egy kijelölt területen kell megvárniuk az eredményt, amely mintegy 15-30 múlva lesz meg. Akinél pozitív lesz a teszt, azt a helyszínen tájékoztatják arról, hogy vonuljon 10 napos karanténba.

A Parameter azt írja: a tesztelés maga akár háromnegyed óráig is tarthat, az eredményt ugyanis a helyszínen kell megvárni. Sorban állással együtt könnyen 1 óra fölé is kúszhat a teljes időtartam.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!