Szlovákia a teljes lakosságát leteszteli koronavírusra

2020. október 17. – 14:31

frissítve

Szlovákia a teljes lakosságát leteszteli koronavírusra

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákiában az ország egész lakosságát koronavírustesztnek vetik alá, jelentette be Igor Matovič kormányfő szombati sajtótájékoztatóján Pozsonyban. Az MTI tudósítása szerint a nagyméretű akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, a jövő hét végén kezdődne el néhány járásban próbateszteléssel. A tesztek többségét két hét múlva akarják elvégezni.

Az embereket – Szlovákiának több mint ötmillió lakosa van – antigéntesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. A tesztelés eredménye 15 perc elteltével már kiértékelhető.

Az akció további részleteit várhatóan a vasárnapi kormányülés után hozzák nyilvánosságra – közölte a szlovák miniszterelnök. Matovič szerint az egész országban mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. Egy-egy tesztelőhelyeken átlagban hét emberre lesz szükség. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bekapcsolják.

Szlovákiában pénteken 1968 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumok, az elvégzett tesztek 16,5 százaléka végződött pozitív eredménnyel. A járvány halottainak száma 11-gyel 82-re emelkedett.

(Borítókép: Igor Matovic szlovák kormányfő. JOHANNA GERON / POOL / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!