Meghalt a koronavírussal kezelt nyíregyházi kórházigazgató

2020. október 21. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán meghalt dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója – erősítette meg a hírt a Telexnek Vitkai Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház szóvivője.

Dr. Adorján Gusztávot október elején szállították Budapestre, mert koronavírus-fertőzése miatt kórházi ellátásra szorult és állapota súlyos lett. Az igazgató 66 éves volt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, valamint a helyi közgyűlés Fidesz-frakcióvezetője annak az intézménynek volt a vezetője, ahova három megyéből érkeztek a középsúlyos koronavírusos betegek. Korábbi értesülések szerint szeptember 30-án még egy közgyűlés előtti bizottsági ülésen részt vett, a közgyűlésen azonban már nem.

Dr. Adorján Gusztáv egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányt vett át a Jósa András Oktatókórház udvarán Nyíregyházán 2020. április 9-énFotó: Balázs Attila / MTI
Dr. Adorján Gusztáv egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányt vett át a Jósa András Oktatókórház udvarán Nyíregyházán 2020. április 9-énFotó: Balázs Attila / MTI

Korábban a Magyar Narancs írt róla, hogy az igazgató kontaktkutatása megtörtént, közvetlen munkatársai nem kapták el a vírust. Az igazgató feladatait dr. Adorján betegsége alatt az intézmény főigazgató-helyettese vette át. A kórház honlapján és Facebook-oldalán is beszámolt az igazgató haláláról.

Dr. Adorján Gusztávot 2010-ben nevezték ki a Jósa András Oktatókórház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának. 2013-ban a négy kórház integrációjaként létrejött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-helyettese, 2015-től pedig főigazgatója lett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében azt írta, Dr. Adorján a szülészet, a nőgyógyászati onkológia és az onkosebészet területén is fontos munkát végzett. Vezetőségi tagja volt a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának és részt vett a Nőgyógyászati Onkológia Folyóirat szerkesztőbizottságában is. Fontos szerepe volt a kórház nőgyógyászati onkológiai sebészeti profiljának fejlesztésében és az új műtéti technológiák bevezetésében.

2010 óta volt a helyi közgyűlés tagja, később a Fidesz-frakció elnöke lett. 2016-ban a közgyűlés Nyíregyháza díszpolgárává is választotta „Nyíregyháza Város fejlődéséért és felemelkedéséért, hírnevének öregbítéséért kifejtett kiemelkedően eredményes tevékenysége elismeréseként”. Emellett 2015-től a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka is volt, három cikluson át pedig presbiter volt a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközségben.

Szerdán összesen 48 fő hunyt el a koronavírus miatt, így a vírus miatt elhunytak száma 1259 főre emelkedett. 1423 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 50 180 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 34 016 fő.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!