Kuncze Gábort kiengedték, a nyíregyházi kórházigazgatót Budapesten ápolják

2020. október 8. – 08:35

frissítve

Kuncze Gábort kiengedték, a nyíregyházi kórházigazgatót Budapesten ápolják

Másolás

Vágólapra másolva

Az összes fontos csütörtöki hír a koronavírus-járványról egy helyen. Folyamatosan frissülő cikk, időnként töltse újra az oldalt.

A Telex legfrissebb híreit itt találja!

22:08 – Francia nagyvárosokban nem nyithatnak ki a bárok

A francia kormány négy újabb francia nagyvárost (Lyon, Grenoble, Saint-Etienne és Lille) nyilvánított szombattól a koronavírus-járvány terjedése miatti legmagasabb riasztási övezetté. A fokozottabb korlátozások eddig csak két francia városban, Párizsban és Marseille-ben, valamint a tengerentúli Guadeloupe szigetén voltak érvényben. A mostani bejelentés értelmében az érintett városokban szombattól a bárok nem nyithatnak ki, az éttermek viszont szigorított óvintézkedések mellett a megszokott nyitvatartás szerint működhetnek. Nem rendezhetőek meg a nagyobb szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, valamint a sportolásra alkalmas helyiségek, fitnesztermek, táncklubok, valamint az uszodák sem nyithatnak ki felnőttek számára a következő két hétben, de az iskolai foglalkozások és oktatások megtarthatók. (MTI)

19:51 – Budapesten kezelik a nyíregyházi kórházigazgató

Adorján Gusztáv koronavírus-fertőzés miatt kórházi ellátásra szorul, súlyos állapota miatt Budapestre szállították. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója (valamint a helyi közgyűlés Fidesz-frakcióvezetője) annak az intézménynek a vezetője, ahova három megyéből érkeznek a középsúlyos koronavírusos betegek. A Magyar Narancs szerint Adorján szeptember 30-án egy közgyűlés előtti bizottsági ülésen még részt vett, de a közgyűlésen már nem. A kontaktkutatás alapján közvetlen munkatársait nem fertőzte meg. (Magyar Narancs)

19:13 – Nem hagyta jóvá a bíróság a szabad mozgás korlátozását Madridban

A madridi tartomány felsőbírósága csütörtöki határozatában nem hagyta jóvá a szabad mozgás korlátozását a térségben, amelyet a spanyol egészségügyi miniszter rendelt el a múlt héten a koronavírus-járvány elleni védekezésként. A bíróság szerint a miniszteri rendeletben hivatkozott jogszabály „nem ad jogi felhatalmazást az alapvető jogokat korlátozó intézkedések bevezetésére”. A határozat értelmében a múlt péntek éjjel életbe lépett intézkedések közül érvényét veszti, hogy az érintett tíz városba, köztük a spanyol fővárosba, csak olyan meghatározott indokkal lehet be-, illetve kijutni, mint például a munkavégzés, az oktatás, az orvosi ellátás. A kereskedelmi és vendéglátóipari egységek létszám- és nyitvatartási korlátozásai azonban hatályban maradnak. (MTI)

17:59 – 1973-as szintre esett az utasforgalom Ferihegyen szeptemberben

Kicsivel több mint 88 ezer utas fordult meg szeptemberben a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 94 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Utoljára 1973-ban regisztrált ennyi turistát az év kilencedik hónapjában a nemzetközi repülőtér. Az üzemeltető Budapest Airport szerint nem csak éves összevetésben jelentős a forgalomcsökkenés, az előző hónaphoz, augusztushoz képest közel 78 százalékkal kevesebben utaztak a légikikötőn keresztül. Ebben az évben Ferihegyen eddig 3,6 millió érkező és induló fordult meg. A légi áruszállítás ugyanakkor ezen adatokhoz képest jól teljesít: szeptemberben 11 ezer tonna árut kezeltek, 2,7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. (MTI)

16:30 – Önkéntes karanténba vonul az EP elnöke

Önkéntes karanténba vonul David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke, miután a napokban olyan munkatársával dolgozott együtt, akinek a koronavírustesztje pozitív lett, ezt maga az EP elnöke jelentette be. Nemrégiben kapcsolatba került munkatársai egyikével, akinek vírustesztje ma pozitív eredményt mutatott. Jól van, és nincsenek tünetei, közölte. Hozzátette, a vonatkozó szabályoknak megfelelően a szükséges ellenőrzések elvégzésének idejére otthon marad. Néhány nappal ezelőtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vonult huszonnégy órás karanténba, miután koronavírus-fertőzöttet találtak a közvetlen környezetében. (MTI)

16:12 – Tízezer koronavírustesztet oszt szét az Európai Kézilabda Szövetség

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) tízezer koronavírustesztet oszt szét a nemzeti szövetségek, valamint a nemzetközi porondon szereplő klubok között. Az EHF csütörtöki közleménye szerint a csomagokban olyan gyorstesztek is vannak, amelyek 15 percen belül kimutatják az eredményt. Azok a klubok, amelyek októberben érdekeltek lesznek valamelyik európai kupasorozatban, már megkapták az EHF küldeményét, és hamarosan azokhoz a szövetségekhez is eljutnak a tesztek, amelyek válogatottjai november elején mérkőzést játszanak. (MTI)

15:17 - A magyar katolikus templomok a járványhelyzetben is nyitva maradtak

Néhány ország tavaszi gyakorlatával ellentétben a magyar katolikus templomok a járványhelyzetben is nyitva tartottak, és a hívők sem maradtak távol – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, aki a Szent Péter-bazilika magyar kápolnája felszentelésének negyvenedik évfordulója alkalmából nyilatkozott az MTI-nek csütörtökön. Erdő Péter egy vélte, a hitélet gyakorlása Magyarországon „élő szokásnak” számít, ezért a járvány nem szoktatta le az embereket az imádságról, és a templomba való betérésről sem. A mostani szakaszban a civil élethez hasonlóan fenntartjuk a mindennapi munkavégzést, és nem maradnak el a misék sem, természetesen úgy, hogy papok és a hívők is betartják az óvintézkedéseket, a szájmaszkviseléstől, a kézfertőtlenítésen át, a távolságtartásig – mondta Erdő Péter. Hozzátette, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy mindenki tudatosan betartja az előírásokat. (MTI)

14:42 – Eddig 746 egészségügyi dolgozót vezényeltek át

Az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy még mindig a második hullám felfelé ívelő szakaszában vagyunk. „Európában több országban is kapacitáshiány mutatkozott, ezért pontosabb adatszolgáltatásra kérték a kórházakat”. Hozzátette, hogy a védekezésre „természetesen fel vannak készülve, az terv szerint zajlik”. Jelenleg 746 egészségügyi dolgozót vezényeltek át 74 intézményből, 12 másik intézménybe. Az átvezényeltek között többek között vannak segédápolók, intenzív szakápolók, rezidensek, belgyógyászok. A kirendelések további célja, hogy azok az intézmények, amelyek nem vesznek részt a koronavírus gyógyításában, továbbra is végezhessék feladatukat.

13:29 – Kuncze Gábort kiengedték az intenzívről

Három hetet töltött az intenzív osztályon a koronavírussal megfertőződött volt belügyminiszter, innen most már kiengedték, pontosabban elküldték, mert az állapota nem indokolja a további kezelést. „Köszönöm mindenkinek, aki a gyógyításomban részt vett! Örökre emlékezni fogok... És itt megállt a kezem: hogy fogok örökre emlékezni, amikor a vírus elleni zárt védőruha miatt senkit sem tudnék felismerni?” – tette fel a kérdés Kuncze. A politikusról bő másfél hete derült ki, hogy megfertőződött feleségével együtt. (Kuncze Gábor / Facebook)

13:03 – Hiába a gyorsuló tendencia, Ukrajna nem tervez szigorítást

Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, csütörtökre először meghaladta az ötezret az egy nap alatt azonosított új fertőzöttek száma – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített. A közölt adatok szerint az elmúlt napon 5397-tel 244 734-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 93 újabb halálos áldozattal 4690-re. Eddig 108 233-an gyógyultak meg. A kormány a fertőzés gyorsuló terjedése ellenére nem tervezi újból a tavaszihoz hasonló szigorú karanténkorlátozások bevezetését és a három hét múlva esedékes önkormányzati választások elhalasztását sem – közölte az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjúban Olekszij Csernisov területfejlesztési miniszter. Ugyanezt megerősítette Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter is szokásos napi tájékoztatóján, hozzátéve, hogy az ország gazdasága nem bírna ki egy újabb többhetes leállást. Közben az ukrán elnök a közösségi oldalakon arra utalt, hogy Ukrajna a koronavírus ellen az Európai Uniótól készül vakcinát vásárolni és nem Oroszországtól. (MTI)

12:00 – Varga Mihály: Magyarország túljutott a koronavírus-válság mélypontján

Magyarország túljutott a koronavírus-válság mélypontján, a kilábalás hónapjai tartanak, a versenyképességet javító lépéseket következetesen végre kell hajtani – mondta a pénzügyminiszter a Budapest Economic Forum 2020 online konferencián csütörtökön. Varga Mihály a Portfolio tanácskozásán arról beszélt, hogy a következő hetekben várhatóan újabb intézkedéseket jelentenek be. Megerősítette, hogy a válságból lassabb kilábalásra kell készülni, a magyar gazdaság 2019. első negyedévi teljesítménye 2022 első fél évében tud visszatérni számításaik szerint, a járvány második hulláma W alakú vagy elhúzódó kilábalást eredményezhet a magyar gazdaságban. (MTI)

11:45 – A vírus elleni gyógyszerek kifejlesztéséhez járulhat hozzá magyar kutatók munkája

Egy nemzetközi együttműködésben, magyar kutatók részvételével sikerült áttörést elérni a Covid-19 egyik kulcsfehérjéje, a fő proteáz működésének gátlásában – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egy csütörtöki közleményben. A projekt az Oxfordi Egyetem, az angliai Diamond részecskegyorsító, és az izraeli Weizmann Intézet együttműködésében keres új lehetőségeket a Covid-19-fertőzés kezelésére, írja az MTI. A kutatási programban a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Gyógyszerkémiai Kutatócsoportja is részt vesz. A kutatások a vírus fehérjéinek elkülönítésével és tisztításával kezdődtek, és sikerült a vírus szaporodása szempontjából lényeges fehérjét, a fő proteázt azonosítani. Ez az enzim felel azoknak a vírus életképessége szempontjából fontos fehérjéknek a kialakításáért, amelyeket a vírus genetikai állománya kódol. Eredményes gátlása megakadályozza a vírus szaporodását.

10:55 – Ellenőrizhetetlenné válhat a járvány Németországban

Ellenőrizhetetlenné válhat a koronavírus-járvány Németországban és hamarosan tízezer fölé emelkedhet a naponta kimutatott új fertőzések száma a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerint. Lothar Wieler, az RKI elnöke azt mondta, „nagyon nyugtalanító” folyamatok indultak el. Október első napjaiban rendszerint kétszer annyi esetet jelentettek, mint egy hónappal korábban, megduplázódott az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma, és az egy hét alatt feltárt fertőzések százezer lakosra vetített száma a június elején regisztrált háromról felszökött 20,2-re. Ugyanakkor az első hullám idején bevezetett és jól bevált alapszabályok következetes betartásával az őszi-téli időszakban is ellenőrzés alatt maradhat a járvány.

10:15 - Szigorít Szerbia: zártkapusok mérkőzések lesznek

A koronavírus-járvány féken tartása érdekében Szerbiában csütörtöktől a vendéglátóhelyek csak 23 óráig tarthatnak nyitva, és a járvány kezelésével megbízott válságstáb arról is döntött, hogy a sportrendezvényeket, köztük a futballrangadókat kizárólag közönség nélkül szervezhetik meg. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 121-gyel 34 193-ra, a halottak száma eggyel 758-ra emelkedett. (MTI)

09:30 – Már több mint ötmillió fertőzött van Brazíliában

Átlépte az ötmilliót az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Brazíliában, a halálos áldozatoké pedig megközelítette a 150 ezret. Habár az új fertőzöttek átlagos napi száma csökkent a júliusi csúcs óta, szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a latin-amerikai országban sokan figyelmen kívül hagyják a távolságtartásra vonatkozó óvintézkedéseket, így nagy a valószínűsége egy súlyos második járványhullámnak. Roberto Medronho, a Rio de Janeiró-i Egyetem járványügyi szakértője szerint a valós számok sokkal magasabbak a hivatalosan regisztráltaknál, mert nem tesztelnek eleget a hatóságok. (MTI)

09:10 – 932 új fertőzött, 21 beteg meghalt

932 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 34 046 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 21 beteg, így az elhunytak száma 898 főre emelkedett, 9187-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 23 961 fő. Az aktív fertőzöttek 35 százaléka, az elhunytak 48 százaléka, a gyógyultak 34 százaléka budapesti. 804 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen.

08:54 – Eddig 75 iskolát zártak be Szlovákiában a vírus miatt

Míg múlt szerdán csak 54 iskolában, addig október 7-ig már 75 iskolában szünetelt a tanítás Szlovákiában – erről a Szlovák Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium sajtóosztálya tájékoztatta a TASR hírügynökséget szerdán. Ezenfelül további 188 iskolában zártak be legalább egy osztályt, összesen pedig 620 osztályban szünetel a tanítás. Ez azzal jár, hogy az összes, 868 680 tanulóból 29 082 gyerek otthon van. (Paraméter)

08:36 – 36 milliónál is többen fertőződtek meg világszerte

A világon 36 156 547 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, a halálos áldozatok száma 1 055 684, a gyógyultaké pedig 25 273 110 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 35 733 340 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 048 742, a gyógyultaké pedig 24 893 829 volt. A fertőzés továbbra 188 országban és régióban van jelen. Az Egyesült Államok a legfertőzöttebb ország: itt 7 549 682 fertőzött volt eddig a napig, 211 801-en haltak meg, 2 999 895-en meggyógyultak. A második legtöbb beteget Indiában (6 757 131), a harmadik legtöbbet Brazíliában (5 000 694) regisztrálták. (MTI)

(Borítókép: A St.Antonius Hospital a németországi Eschweilerben, 2020. szeptember 25-én. Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!