Eddig 746 egészségügyi dolgozót vezényeltek át

2020. október 08. – 10:34

frissítve

Eddig 746 egészségügyi dolgozót vezényeltek át

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 24 órában 932 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel mára 34 046 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 21 beteg, így az elhunytak száma 898 főre emelkedett, 9187-en pedig már meggyógyultak – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

12-en szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, a többi áldozatnál a daganatos és a légzőszervi megbetegedés volt jellemző. Az elhunytak között a legfiatalabb áldozat egy 37 éves férfi, a legidősebb pedig egy 93 éves nő.

Az országos tisztifőorvos szerint még mindig a második hullám felfelé ívelő szakaszában vagyunk. „Európa több országában is kapacitáshiány mutatkozott, ezért pontosabb adatszolgáltatásra kérték a kórházakat.”

„Órára kész információkkal kell rendelkeznie az egészségügyi hatóságnak, hogy a szükséges lépéseket meg tudják tenni”

– mondta Müller Cecília. Hozzátette, hogy a védekezésre „természetesen fel vannak készülve, az terv szerint zajlik”. Lépcsőzetesen nyitják meg az ellátóhelyeket, az első vonalba tartozók már teljes kapacitással működnek. Továbbra is az az alapelv, hogy a lehető legkevesebb kórházba koncentrálják a koronavírusos betegek ellátását, mondta.

Jelenleg 746 egészségügyi dolgozót vezényeltek át 74 intézményből 12 másik intézménybe.

Az átvezényeltek között többek között vannak segédápolók, intenzív szakápolók, rezidensek, belgyógyászok. A kirendelések további célja, hogy azok az intézmények, amelyek nem vesznek részt a koronavírus gyógyításában, továbbra is végezhessék feladatukat.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy tovább vizsgálják a szennyvízmintákat, és ez apró kis bizakodásra adhat okot. Stagnál a vírus örökítőanyagszintje. A PCR-teszteket továbbra is elsődlegesnek tekintik, ahhoz pedig, hogy ezt a kapacitást növeljék, jelenleg is több működési engedély kiadása van jelen.

Müller reagált néhány, a sajtóban felmerülő kérdésre is, így arra, hogy miért nem található az elhunytak listáján az a 39 éves férfi, aki a koronavírus miatt vesztette életét. Az országos tisztifőorvos szerint minden esetben csak a hiteles adatok egyeztetése után kerülnek fel az áldozatok erre a listára. Ez ebben az esetben még folyamatban van, de még ma megtörténhet. Elmondta azt is, hogy amennyiben a gyógyult gyerek visszatér az óvodába, iskolába, a gyerek nem fertőz, őket minden további nélkül fogadják vissza.

A rendőrség statisztikái:

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, hogy a rendőrök az elmúlt 24 órában összesen 42 esetben intézkedtek.

  • 12 esetben a tömegközlekedési eszközökön helytelen maszkviselés miatt,
  • 30 esetben pedig azért, mert az emberek zárt helyen szegték meg a védelmi intézkedés szabályait.

Ugyanakkor a rendőrök minden esetben csak figyelmeztették a szabálytalankodókat. A zenés-táncos rendezvények megtartására vonatkozó szabályok miatt a rendőrök összesen 8 esetben tettek feljelentést.

Jelenleg 20 217 ember van karanténban, közülük 1027-en használják a rendőrség mobilapplikációját.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • Október 20-tól a házi orvosi praxisokban elérhető lesz az influenza elleni oltóanyag. Kétféle oltóanyag áll majd rendelkezésre: a gyerekek 6 hónapos kortól 35 hónapos korig kaphatják meg, 3 éves kortól pedig felnőtt oltást adnak. (Dunántúli Napló)
  • A rendőrök eddig 810 esetben figyelmeztettek, 60 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 60 esetben pedig feljelentét tettek. (Somogyi Hírlap)
  • Az új koronavírustesztekkel kapcsolatban Müller azt válaszolta, hogy „egy időben ugyanattól a betegtől két vagy több mintát veszünk le. Levesszük a mintát a PCR-vizsgálatra is, és ugyanabban az időben levesszük a mintát a gyorstesztekre is. A gyorstesztek eredményét összehasonlítjuk a PCR-teszt eredményével. Ha ez magas – 90 százalékban egyezik –, akkor ezek a gyorstesztek felhasználhatók az akut fertőzés kimutatására. Ha a gyorsteszt megfelelő minőségű, kellően érzékeny, akkor 15 percen belül eredményt tudna adni.”
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!