Varga Mihály: Magyarország túljutott a koronavírus-válság mélypontján

2020. október 8. – 11:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország túljutott a koronavírus-válság mélypontján, a kilábalás hónapjai tartanak, a versenyképességet javító lépéseket következetesen végre kell hajtani – mondta a pénzügyminiszter a Budapest Economic Forum 2020 online konferencián csütörtökön.

Varga Mihály a Portfolio tanácskozásán arról beszélt, hogy a következő hetekben várhatóan újabb intézkedéseket jelentenek be. Megerősítette, hogy a válságból lassabb kilábalásra kell készülni, a magyar gazdaság 2019. első negyedévi teljesítménye 2022 első fél évében tud visszatérni számításaik szerint, a járvány második hulláma W alakú vagy elhúzódó kilábalást eredményezhet a magyar gazdaságban.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Varga szerint a növekedési lendület kifulladt 2020-ra egyes, Magyarország számára fontos partnerországokban, a német gazdaság növekedése például mínusz 11,3 százalékra zuhant a második negyedévben, az EU27 országokban pedig mínusz 14 százalék közelébe. Világszerte azonnali, grandiózus fiskális és monetáris lépések történtek hasonló elvek mentén, a gazdasági kilábalás érdekében.

A Pénzügyminisztérium becslései szerint 3-4 százalékkal fékezték a GDP-visszaesést a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseivel. Varga Mihály szerint a fordulópontot a 2021. május–júniusi időszak jelentheti. A növekedés szerkezetében felértékelődnek egyes iparágak, ilyen az egészségipar vagy az IT-szektor, ezek jelenthetik a növekedés forrását a következő időszakban, ezért ezekre nagyobb hangsúlyt kell fektetni – mondta Varga Mihály, hozzátéve: a társadalmi stabilitás megteremtése – például a lakástámogatási program – létfontosságú a nemzetgazdasági célok eléréséhez.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!