Trump orvosa: Az elnöknek egy napja nincs láza

2020. október 3. – 18:17

frissítve

Trump orvosa: Az elnöknek egy napja nincs láza

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírussal kezelt Donald Trump orvosai sajtótájékoztatójukon azt mondták, az amerikai elnök jól van, nincsenek légzési nehézségei, és egy napja nincs láza. Megismételték, hogy csak elővigyázatosságból vitték be a Walter Reed katonai kórházba pénteken. Azonban a sajtótájékoztató több kérdést is felvetett, Trump orvosa az eddig ismertnél korábbra tette a diagnózist, és nem jelentette ki teljesen egyértelműen, hogy az elnök soha nem kapott oxigént. Egy forrás később arról beszélt, hogy az elnök egészségügyi mutatói aggasztóak voltak az elmúlt 24 órában, és kritikus két nap következik. Más források szerint pedig pénteken még a Fehér Házban kapott oxigént.

Donald Trump jól van, miután az első éjszakáját a Walter Reed katonai kórházban töltötte, mondta a koronavírussal diagnosztizált amerikai elnök orvosa, Sean Conley a kórház előtt tartott sajtótájékoztatón helyi idő szerint szombat délben. A CNN szerint azt mondta, hogy Trumpnak egy napja, péntek reggel óta nincs láza. „Csütörtökön kicsit köhögött, orrdugulása volt, fáradékony volt, ezek mind javulnak” – mondta.

(Itt találja a Telex legfrissebb híreit!)

Az elnököt kezelő orvoscsapat egy másik tagja arról beszélt, hogy Trump nem kap oxigént, nincsenek légzési nehézségei. Conley azonban azt nem jelentette ki teljesen egyértelműen, hogy soha nem is kapott. Azt sem mondta el, hogy mennyi volt Trump láza, mielőtt elmúlt péntek reggel. A CNN forrásai szerint nem volt magas láza.

Trump megkapta a remdesivir kísérleti gyógyszer első adagját és egy másik kísérleti kezelést is kap. Az első tesztek alapján a remdesivirnek köszönhetően a betegek 31 százalékkal rövidebb idő alatt épülnek fel a fertőzésből. Orvosai szerint Trump öt napig kapná a remdesivirt.

Conley megismételte, hogy az elnököt elővigyázatosságból vitték át a Fehér Házból a kórházba, ahol nagyon figyelik, hogy bármilyen jele van-e komplikációnak akár a koronavírus, akár a kísérleti kezelések miatt. Azt még nem tudják, meddig kell Trumpnak a kórházban maradnia, minden nap felülvizsgálják a helyzetet. Orvosai szerint az elnök a kórházból is folytatja a munkát.

Az is kiderült, hogy Trump kérdezte orvosait a hidroxiklorokinról, de ilyet nem kapott. Az elnök korábban több járványügyi sajtótájékoztatóján is méltatta az elsősorban a reumatoid artritisz kezelésére használt gyógyszert, amit azonban a WHO a koronavírus ellen hatástalannak nevezett.

Orvosai sajtótájékoztatója után Trump újabb üzenetet rakott ki a Twitterére, amiben a kórház dolgozóit dicsérte, és azt írta, hogy hatalmas előrelépést értek el „ez ellen a pestis ellen” az elmúlt fél évben. „A segítségük köszönhetően jól érzem magam!”

72 órás diagnózisról beszélt

Conley azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy 72 órával a diagnózis után, a betegség első hete, különösen a hetediktől a tizedik napig a legfontosabbak abban, hogy meghatározhassák a betegség várható lefolyását. Sanjay Gupta, a CNN egészségügyi szakértője szerint ez a három napos hivatkozás felvethet kérdéseket, mert Trump Twitterén nagyjából másfél nappal korábban erősítették meg, hogy pozitív lett a teszt.

Trump szerdán még maszk nélkül tartott sajtótájékoztatót, több ezer támogatója előtt vett részt egy kampánygyűlésen, csütörtökön pedig a New Jersey-i glofklubjában egy adománygyűjtő rendezvényen volt.

A BBC tudósítója azt írja, hogy a Fehér Ház azóta jelezte, hogy az orvosok tévesen mondtak három napot.

Több forrás szerint Trump kapott oxigént még a Fehér Házban

Közben viszont egy meg nem nevezett, de több lap fehér házi tudósítója által hitelesnek tartott forrás az orvosok sajtótájékoztatójának ellentmondva azt jelezte, hogy Trump több egészségügyi mutatója aggasztó volt az elmúlt 24 órában, és a következő 48 óra kritikus lesz az ellátása szempontjából. „Még nem léptünk egyértelműen a teljes felépülés felé vezető útra.” A forrásról beszámolt többek között a CNN, a CNBC és a New York Times is, egyelőre a Fehér Ház hivatalosan nem reagált.

Két Fehér Házhoz közeli forrás pedig arról beszélt a New York Timesnak, hogy Trumpnak pénteken volt légzési nehézsége, és az oxigénszintje is leesett, ami miatt még a Fehér Házban kapott oxigént. Az AP szintén erről írt egy saját forrása alapján.

Egyre többeknek pozitív a tesztje

Az elnök helyi idő szerint csütörtök éjjel jelentette be a Twitterén, hogy Melania Trump first ladyvel együtt pozitív lett a koronavírustesztjük.

A first ladyt azóta is a Fehér Házban kezelik, de Trumpot még pénteken átszállították a Walter Reed kórházba. A Fehér Ház szóvivője akkor is azt mondta, hogy elővigyázatosságból viszik kórházba Trumpot, akinek enyhe tünetei vannak.

Trump egy videót is kirakott a Twitterére, mielőtt a kórházba indult. Ebben mindenkinek megköszönte a támogatását, hozzátéve, hogy szerinte elég jól van. Trump néhány órával később már a kórházból írta ki, szerinte minden jól megy.

Az elnök környezetében péntek óta további fertőzötteket azonosítottak, az amerikai lapok szerint köztük van Bill Stepien, Trump kampánymenedzsere és Kellyanne Conway, volt elnöki főtanácsadó és két republikánus szenátor is. Nagyjából az elnök állapotáról szóló szombati sajtótájékoztatóval egy időben derült ki, hogy Chris Christie korábbi New Jersey-i kormányzó tesztje is pozitív lett, ő a keddi elnökjelölti vita előtt segített a felkészülésben Trumpnak.

(Borítókép: A Trumpot kezelő orvosok sajtótájékoztatót tartanak 2020. október 3-án. Fotó: Brendan Smialowski / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!