Nincs meglepetés, nem módosította az alapkamatot a jegybank

2024. október 22. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott keddi ülésén az alapkamaton, így az változatlanul 6,5 százalék, nem változott a kamatfolyosó két széle sem, írja az MTI. A kamatfolyosó alsó széle, az egynapos (O/N) betéti kamat 5,75 százalék, felső széle, az egynapos (O/N) hitel kamata 7,75 százalék maradt. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Szeptemberben az MNB Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is hasonló mértékben vitte lejjebb. A tanács két opciót tárgyalt: a 25 bázispontos kamatcsökkentés és a változatlan kamatkondíciók lehetőségét.

A jegybank előtte, augusztusig lassú ütemű kamatcsökkentést folytatott: egymás után három alkalommal is 0,25 százalékpontos csökkentést hajtott végre.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke még áprilisban arról beszélt, hogy a változékony kockázati környezet óvatos és türelmes megközelítést tesz szükségessé a kamatpolitikában. Hozzátette, hogy áprilisban új szakaszba lépett a monetáris politika, a korábbinál lassabb ütemben haladva, hónapról hónapra adatvezérelten döntenek az alapkamat további mérsékléséről. A júliusi kamatdöntés utáni online sajtótájékoztatón az MNB-alelnök még „egy-két” kamatcsökkentést nevezett reálisnak idén, év végére 6,25–6,5 százalékos alapkamatot vár.

Az MNB a kamatszint változtatásával tudja leginkább befolyásolni a gazdaság működését: alacsony kamatnál olcsóbban jutnak hitelhez az emberek és a bankok, ami miatt pörög a gazdaság, cserébe viszont könnyen ki tud alakulni infláció. Magasabb kamatszintnél visszaesik a fogyasztás, amivel mérsékelni lehet az inflációt. A kamatemelés emellett erősíti a forintot a többi devizával szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!