Megint megvágta a kamatot az MNB, de csak kicsit

2024. július 23. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

25 bázisponttal 7 százalékról 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot az MNB monetáris tanácsa a július 23-án tartott ülésén – írja az MNB. A kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben vitték lejjebb.

A monetáris tanács az előző két alkalommal is ugyanilyen, 0,25 százalékpontos csökkentést eszközölt, vagyis most már hosszabb ideje folytatják ezt a lassú ütemű kamatcsökkentést.

A monetáris tanács ülésén felmerült, hogy most egyáltalán ne változtassanak az alapkamaton, de végül arra jutottak, hogy folytatják a csökkentést. Az alapkamat az elmúlt 18 évben így változott:

Forrás: MNB / MTI
Forrás: MNB / MTI

Az ábrán látszik, hogy az MNB az alapkamatot legutóbb a 2008-as gazdasági válság, majd a 2022-es inflációs válság idején emelte meg, a közöttük lévő időszakban pedig majdnem nullára csökkentette.

Az MNB a kamatszint változtatásával tudja leginkább befolyásolni a gazdaság működését: alacsony kamatnál olcsóbban jutnak hitelhez az emberek és a bankok, ami miatt pörög a gazdaság, cserébe viszont könnyen ki tud alakulni infláció. Magasabb kamatszintnél visszaesik a fogyasztás, amivel mérsékelni lehet az inflációt. A kamatemelés ezen kívül erősíti a forintot a többi devizával szemben.

A lakossági hitelkamatok nagyjából fél év csúszással követik le az MNB kamatszintjét, vagyis valamikor elvileg majd megint lehet olcsóbban hitelt felvenni, bár az utóbbi időben éppen minimálisan nőttek a lakáshitel-kamatok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!